Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Huiswerk

Pubers en huiswerk: een ongelukkige combinatie. De meeste ouders weten maar moeizaam de middenweg te vinden tussen te veel willen controleren en volledig vrijlaten. Soms biedt een huiswerkinstituut uitkomst.

Waarom geven docenten huiswerk?

 • Herhalen van de stof
 • Als voorbereiding op volgende lessen
 • Leren omgaan met naslagwerken en internet
 • Geleerde vaardigheden toepassen op andere opgaven
 • Samenvoegen en gebruiken verschillende vaardigheden (werkstuk)

Wat kunnen ouders doen?

 • Zorgen voor een goede, geordende werkplek, waar weinig afleiding is. Veel kinderen maken hun huiswerk liever aan de eettafel dan in hun eentje op hun kamer. Boeken staan bij elkaar, elk vak heeft een apart schrift.
 • Samen werkplanning maken waarin huiswerk, overhoringen, proefwerken en de leuke dingen (verjaardag, schooluitje) staan.
 • Je kind een training 'mindmappen' geven.
 • Rust en regelmaat in huishouden en opvoeding helpt kinderen geconcentreerd en gestructureerd te werken.
 • Successen vieren als de afgesproken doelen gehaald zijn. Zo’n afgesproken, haalbaar doel kan bijvoorbeeld zijn: elke dag een half uur huiswerk, achterstand inhalen, van een 5 een 6 maken etc.
 • Interesse tonen

Wat kunnen ouders beter niet doen?

 • Kind bij de hand nemen en het 'samendoen
 • Stof uitleggen aan je kind; meestal legt de leerkracht het geheel anders uit, dat schept verwarring
 • Geen grenzen aangeven en op de verkeerde momenten streng zijn. Veel ouders gaan pas regels stellen op het moment dat ze minder vat krijgen op hun kind.
 • Alleen vragen of het huiswerk al af is, is te weinig. Toon interesse in school, praat met je kind. Een kind dat zich alleen gecontroleerd voelt, klapt eerder dicht.
 • Je eigen manier van leren opdringen

Hoe kies je een goed huiswerkinstituut?

Er zijn verschillende instituten waar je kind terecht kan voor huiswerkbegeleiding. Daarbij kan worden gekozen tussen individuele (een op een) begeleiding en groepslessen. Daarnaast zijn er instituten waar je kind na school huiswerk maakt en vragen kan stellen waar nodig. Ook kan je kiezen voor online begeleiding. Zo heb je via de computer rechtstreeks contact met je huiswerkbegeleider.

Mogelijke huiswerkinstituten

www.afterscool.nl Den Haag, Wassenaar en Rotterdam.
www.instituutmaltha.nl Bilthoven, Utrecht en Zeist.
www.mentoronline.nl Haarlem, Leiden en omgeving.
www.studiekring.nl Vestigingen door heel Nederland.

Soorten begeleiding

Er zijn verschillende soorten (huiswerk)begeleiding. Op de meeste scholen worden verschillende vormen van bijles aangeboden. Vraag op de school van je kind naar de mogelijkheden.

Alle vormen van bijles op een rijtje:

Huiswerkbegeleiding: De leerling krijgt een aantal middagen per week begeleiding in een rustige omgeving op school of op een andere locatie. Geschikt voor jongeren die moeite hebben met plannen en snel afgeleid zijn.
Bijles: Geschikt voor een kind dat voor een of enkele vakken wat meer begeleiding nodig heeft. Je kind krijgt individuele begeleiding waardoor achterstanden snel kunnen worden ingehaald.
Online begeleiding: Online bijles is handig voor leerlingen die moeite hebben met plannen en het aanbrengen van structuur in hun schoolwerk. Zo werkt het kind onder begeleiding van een studiementor aan zijn huiswerk en kan het online (via een webcam) vragen stellen.
Basisschoolbegeleiding: Individuele bijles voor rekenen en taal (werkwoordspelling en begrijpend lezen).
Examentraining: Tijdens een examentraining werken leerlingen gedurende een aantal dagen intensief aan één van hun examenvakken. Meer informatie op www.jmouders.nl/eindexamen.

Cursus Helpen met huiswerk

Met de jaren krijgt je kind steeds meer huiswerk. De overgang naar de middelbare school doet er nog even een extra schep bovenop! Je vraagt: 'Heb je nog huiswerk?' of 'Kan ik je helpen met overhoren?' Maar wat kun jij als ouder écht doen om je kind goed te helpen? De cursus Helpen met huiswerk geeft je praktische oplossingen om je 10- tot 14-jarige effectief te helpen bij zijn huiswerk. Het stimuleert je je kind zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Onderwerpen als agendabeheer, woordjes leren en de stof herhalen komen uiteraard aan bod. Lees meer

Websites:

www.wrts.nl – handige site voor zelf overhoren van woordjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Huiswerk
Sluiten