Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 7 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Ivo (43): ‘Mijn tienerdochter wil een slot op haar slaapkamerdeur en ik wil dat niet’

Ivo heeft drie kinderen, een dochter en twee zoons. Zijn dochter is de oudste en is volop aan het puberen. Nu wil ze opeens een slot op haar slaapkamerdeur, maar daar is Ivo het niet mee eens. Wat zou jij hem aanraden?

Is dit een kwestie van privacy en vertrouwen of van veiligheid?

Slot op de slaapkamerdeur

“Mijn dochter is vijftien jaar en je kunt gerust stellen dat ze lekker piekt in haar puberteit. Laatst kwam ze naar me toe en zei dat ze een slot op haar slaapkamerdeur wilde voor wat privacy. Daar kon ik best inkomen, haar jongere broers (11 en 9) stormen nogal eens haar kamer binnen zonder te kloppen. Bovendien heb ik wel eens met mijn dochter te doen. Op dit moment is het leeftijdsverschil tussen haar en haar broertjes vrij groot. Zij is een echte tiener, haar broertjes spelen nog met lego.

Ik zei oké en kocht een paar dagen later een slot. Het is een slot dat lijkt op een slot dat je op badkamerdeuren aantreft, dat van buitenaf met een munt, een mes of een schroevendraaier kan worden geopend. Ik heb het slot geïnstalleerd, maar toch was mijn dochter niet tevreden. Ze wilde een slot waar alleen zij een sleutel van had. Het was niet de bedoeling dat mijn vrouw of ik, of wie dan ook, ook een sleutel hebben.

Van buitenaf openen

Daar ging ik niet mee akkoord. Ik wil geen deuren in mijn huis hebben die ik niet kan openen, eigenlijk in het algemeen niet en zeker niet in het geval van nood. Hier was mijn dochter niet blij mee; door het slot dat ze nu in haar deur heeft konden nog steeds mensen van buitenaf haar deur openen. Daarom legde ik uit dat sloten op een slaapkamerdeur meer gaan om te voorkomen dat iemand per ongeluk de deur opent, en niet om echte veiligheid. Ik heb al met mijn zoons besproken dat een gesloten slaapkamerdeur gerespecteerd moet worden.

Maar mijn dochter blijft volhouden: ze wil een slot waarvan alleen zij de sleutel heeft. Ze wil niet meer dat haar broertjes, of wij of wie dan ook, zomaar kunnen binnenstormen. Of stiekem kunnen rondsnuffelen als zij er niet is.

Van de ene kant wil ik haar privacy respecteren, want ik zoek er verder niet veel achter. Ook wil ik haar het gevoel geven dat ik haar serieus neem en dat ik haar vertrouw. Van de andere kant, wat nou als er ‘s nachts brand uitbreekt en haar deur op slot zit?

Mijn vrouw vindt dat ik haar een slot met sleutel moet geven en stiekem een kopie van de sleutel laat bijmaken. Maar ook dat voelt niet goed, dan is het een geheim tussen ons en onze dochter.”

Je kind is geen kind meer. Het is een tiener. Dat vraagt om een andere aanpak. Lees hier vijf fouten die iedere ouder van een tiener maakt.

De 4 emotionele fases van een meisje in haar tienerjaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.