Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 31 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben jij een jongensmoeder? Dan herken je deze 10 dingen als geen ander

Als moeder van een zoon kijk jij écht nergens meer van op. Stoeipartijen die uit de hand lopen, kapotte knieën of een voetbal die rakelijks langs je hoofd én dwars door de woonkamer suist: gewoon héél normaal toch, als je een jongensmoeder bent?

Een jongensmoeder

Deze tien dingen komen jou als jongensmoeder ongetwijfeld bekend voor!

1. Jij houdt je hoofd koel in de chaos (of negeert het gewoon compleet)

Worstelpartijen in het midden van de woonkamer, stunts met de fiets of de acrobatische toeren die je zoon allemaal uithaalt: jij kijkt nergens meer van op en weet precies hoe je ermee moet dealen. Waar andere moeders hun ogen uitkijken, haal jij je schouders op. Dit ben jij gewoon gewend!

2. Jij verzorgt schaafwonden – en meer – als een kampioen

Jij dealt compleet nuchter met de situatie: ‘Is er bloed?’, is je eerste vraag. Daarna ga jij als een echte verpleegkundige in de oorlog te werk. Geschaafde knieën, kapotte ellenbogen of bloedneuzen: het hoort er allemaal bij. Net als de keukenkastjes die vol staan met pleisters, ontsmettingsmiddelen en verbandjes. Jij knippert niet eens met je ogen.

3. Jij hebt een stalen maag

Om maar met de deur in huis de vallen: jongens zijn vies. Vanaf het moment dat ze worden geboren hebben ze zelf ook een fascinatie voor vieze dingen. Het begon met de oneindige smerige luiers, het plassen tégen de muur terwijl je de luier aan het verschonen was en inmiddels kijk je er niet meer van op als je zoon met een handjevol wormen het huis binnen komt lopen. ‘Kijk mam, m’n nieuwe huisdieren!’.

4. Jij zoekt en vindt iedere oorzaak van een plaslucht

Jongens kunnen óveral plassen – en dan ook echt óveral. Behalve in de wc. En richten kunnen ze vaak ook al niet. Dus jij bent een pro als het gaat om het vinden van die ‘ongelukjes’.

5. Het schoonmaken van de wc’s

Het punt hiervoor zei al genoeg: jongens kunnen niét richten. Het lijkt zo makkelijk, gewoon in de wc-pot plassen. Maar ondertussen komt de plas op de bril, over de bril, achter de bril… Waar niet?

6. Jij kan álles repareren

Jep: jongens zijn ook ontzettend goed in dingen kapot maken. Het gaat héus niet expres, maar ja, het is wel weer kapot. En jij? Jij bent de moeder die alles kan maken.

7. Jij verwijdert vlekken uit kleren als de beste

Een grasvlek in die mooie spijkerbroek? Een bloedvlek in dat ene shirt? Heeft je zoon een compleet modderbad genomen met kleren en al? Wat voor vlek er ook wordt gemaakt, jij weet dit klusje te klaren. ‘

8. Jij weet welke kleren het meest lang meegaan

De garderobe van je zoon gaat nou eenmaal niet héél lang mee. Iets met grote gaten op de knieën en gescheurde kontzakken… Maar ondanks dat, weet jij precies welk soort kleding een iets langere levensduur heeft.

9. Jij kan als een pro grappen over scheten vertellen

Probeer je je zoon af te leiden terwijl je zijn zoveelste geschaafde knie verzorgd? Een grap over een scheet doet het áltijd goed. Jij kent dan ook een arsenaal aan dit soort grappen…

10. Jij snapt mannenproblemen

Jongens hebben misschien een grote mond en proberen altijd stoer te doen, maar ondertussen: hebben ze ook een heel klein hartje. Ze laten dit misschien niet vaak zien, maar jij weet daar précies doorheen te prikken. En voor een dikke knuffel of een zoen zijn ze bij jou altijd aan het goede adres.

7 dingen die elke jongensmoeder had willen weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.