Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hilde (42): ‘Mijn 16-jarige dochter heeft een jongere vriend’

Vaak maken ouders zich zorgen als hun dochter een te oude vriend heeft. Bij Hilde is dit juist andersom. Haar 16-jarige dochter Noa heeft een vriend die bijna twee jaar jonger is dan zij. “Ik vond dat ze een vriend van haar eigen leeftijd moest zoeken”, vertelt Hilde.

“Noa is een late leerling. Kinderen bij haar in de klas zijn altijd jonger geweest. Dit was nooit een probleem, ik ben juist blij dat ze de vaak de oudste was in plaats van de jongste. Ze was namelijk ook laat met ontwikkelen in de pubertijd.

Jongere vriend

Toen Noa vijftien was, werd ze voor het eerst ongesteld en begon ze ook pas echt in de puberteit te komen. Ze ging opeens vaker op stap met vriendinnen en raakte geïnteresseerd in jongens. Toen ze zestien was, kwam ze voor het eerst thuis met Mees.

Ik was oprecht blij dat ze met een vriendje thuiskwam. Ik hoopte dat hij een positieve invloed zou hebben op haar zelfvertrouwen. Noa was namelijk altijd onzeker over haar lichaam, vooral omdat ze zo laat begon met puberen.

Twee jaar

Mees was een vlotte jongen en oprecht lief voor Noa, maar na verloop van tijd begon ik me toch zorgen te maken. Vooral toen ik erachter kwam dat Mees bijna twee jaar jonger was dan Noa. Mees zat een klas lager, maar was juist een vroege leerling. Vandaar dat ze bijna twee jaar scheelden.

Ik was bang dat het leeftijdsverschil slecht zou zijn voor Noa’s ontwikkeling. Ik weet namelijk nog goed van vroeger dat jongens zich juist later ontwikkelen dan meisjes. Noa wilde graag in een andere stad studeren, maar zou ze dat nog willen als Mees nog hier op de middelbare school zat?

Ruzie

Toen Noa minder tijd met haar vriendinnen begon door te brengen en steeds vaker met Mees was, heb ik er wat van gezegd. Ze schoot meteen in de verdediging en vroeg zich af of ik mijn zorgen alleen baseerde op het leeftijdsverschil, want hij deed toch niets fout?

Ik vertelde eerlijk dat ik vond dat ze zich beter op kon trekken aan een vriend van dezelfde leeftijd of zelfs ouder. Iemand die al studeert bijvoorbeeld. Ze snapte totaal niets van mijn argumenten en het liep uit op een enorme ruzie.

Zelf inzien

Toen ik de ruzie wat liet bezinken, begreep ik haar argumenten pas. Hij deed inderdaad niets fout, mijn zorgen gingen over de toekomst. Ik ben teruggegaan naar haar kamer en heb gezegd dat ik blij bent dat we het erover gehad hebben.

Ik begon er vertrouwen in te krijgen dat ze zelf wel in kon zien of hij te jong voor haar was. Ze zal hem vanzelf wel zat zijn als hij te kinderachtig voor haar wordt. Noa en Mees zien elkaar nog steeds. Ik ben benieuwd waar dit op uitloopt.”

Chantal (43): ‘Mijn dochter van veertien had een vriend van achttien’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.