Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 14 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Bijna twee derde van de jongeren is verslaafd aan social media

Het leven van jongeren speelt zich grotendeels online af. Maar liefst 62 procent van de jongeren is verslaafd aan social media. Bij de jongste groep, 15 tot 21 jaar, ligt dit percentage nog hoger. Dit blijkt uit het jaarlijkse terugkerende Grote Jongerenonderzoek van Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest.

Jongeren zijn niet alleen verslaafd, ze geven aan dat het gebruik van social media invloed heeft op hun mentale gezondheid. Zo worden jongeren onzeker, verdrietig of depressief van het gebruik van social media.

Verslaafd aan social media

Jongeren geven hun gezondheid dit jaar gemiddeld een 6,9. Dat cijfer is ten opzichte van 2020 sterk gedaald. In dat jaar gaven jongeren hun gezondheid nog een 7,6. Vooral jonge vrouwen hebben last van deze negatieve gevoelens.

Jongeren geven aan dat ze bijna vijf uur per dag op hun telefoon besteden. Het grootste deel van de tijd zitten ze op social media kanalen als BeReal, TikTok en Snapchat. Jongeren gebruiken al deze socialmediakanalen niet alleen om hun vrienden en influencers te volgen.

Producten kopen

Bijna de helft van hen ziet social media ook als belangrijkste nieuwsbron. Een opvallende trend in een tijd waar nepnieuws een hot topic is.

Ook geven jongeren aan dat ze producten kopen die door influencers worden aangeprezen. Dit heeft een derde van de jongeren wel eens gedaan. Het is daarbij wel belangrijk dat een influencer oprecht enthousiast is over een product. Fake gedrag wordt niet gewaardeerd.

Help, mijn kind is verslaafd aan social media

Aangezien het overgrote deel van de jongeren aangeeft verslaafd te zijn aan social media, bestaat er een kans dat jouw kind dit ook is. Als je kind uren per dag doorbrengt op social media, het moeilijk vindt om dit te minderen en dit ook een negatieve invloed heeft op zijn prestaties dan kan het zijn dat hij verslaafd is.

Je kind kan social media op ongepaste momenten gebruiken zoals tijdens het eten of op school. Ook lijden schoolprestaties en slaappatronen onder het socialmediagebruik. Uiteindelijk kan dit socialmediagebruik de mentale gezondheid van je kind flink beïnvloeden.

Wat kun je als ouder doen als je kind verslaafd aan social media is?

Als ouder kun je je kind begeleiden in het socialmediagebruik.

1. Wees een rolmodel

Laat zien hoe jij je eigen schermtijd beheerst en probeer niet constant op je eigen telefoon te zitten. Kinderen leren vaak door het gedrag van hun ouders na te doen.

2. Moedig offline activiteiten aan

Je kunt een kind stimuleren om deel te nemen aan offline activiteiten. Denk aan sport, kunst, muziek of afspreken met vrienden en familie. Ga je zelf op pad en wil je kind thuis blijven hangen op zijn telefoon? Vraag dan of hij gezellig mee gaat. Je kunt offline gedrag eventueel ook belonen.

3. Regels instellen

Als ouder kun je regels instellen over het gebruik van social media in huis. Zo kun je schermtijd instellen en afspreken dat er geen telefoons gebruikt worden tijdens het eten of voor het slapen.

4. Creëer een media-vrije zone

Maak bepaalde ruimtes in huis vrij van mobiele apparaten en computers, zoals de slaapkamer of de eettafel, om een gezondere balans te krijgen.

5. Leer kritisch denken

Help je kind om kritisch na te denken over de inhoud die ze op sociale media tegenkomen, zoals nepnieuws of gemanipuleerde beelden. Door dit te benadrukken zien ze beter in dat niet alles op social media echt is. Ze kunnen zelf op onderzoek uitgaan als ze iets niet vertrouwen.

6. Zelfzorg

Wijs je kind op het belang van zelfzorg. Goede zelfzorg in de vorm van genoeg slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding dragen bij aan een algeheel betere gezondheid. Zowel fysiek als mentaal.

Wat als jij je kind niet vertrouwt met social media? Mediacoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.