Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 24 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kerst en pubers: herkenbare momenten tijdens de feestdagen

Kerst en pubers, dat gaat eigenlijk niet samen. Sla de kerstdagen dan ook maar over als je een tiener, pre-puber of puber in huis hebt… Geintje natuurlijk, maar die kinderen van ons kunnen het ons wel flink lastig maken. Vooral tijdens de feestdagen. Want de kerstdagen verplicht door moeten brengen met familieleden die ze maximaal drie keer per jaar zien… Tja, wie zit daar eigenlijk wel op te wachten?

Maar waar wij volwassenen er nog wel de lol (lees: noodzaak) van in kunnen zien, nemen onze pubers vooral geen blad voor de mond. Dit zijn dan ook redenen dat kerst en pubers geen goede combinatie is.

Herkenbare situaties als je pubers hebt en Kerst viert

Pubers doen vooral waar ze zelf zin in hebben en het woordje ‘moeten’, daar zijn ze dan ook allergisch voor. Klagen kunnen ze ook als de beste, net als zichzelf verstoppen achter een beeldscherm. Dat is in het dagelijks leven al zo, laat staan als het december is en de feestdagen in aantocht zijn. Bereid je maar voor, ouders met tieners, pre-pubers en pubers, want dit is wat jullie te wachten staat… 

Dit zijn 9 herkenbare momenten met pubers en de kerstdagen in de hoofdrol

  1. Verstoppen achter een beeldscherm om vervolgens aan het kerstdiner aan te schuiven, zo veel mogelijk te eten en weer achter het beeldscherm te gaan nadat het laatste hapje van het toetje naar binnen gewerkt is.
  2. Zeuren over het eten op kerstavond: jouw zorgvuldig uitgezochte gourmetschotel (lust ik niet!), maar vervolgens wel die halve schotel wegwerken.
  3. Zogenaamd niks hebben om aan te trekken (jij ziet toch echt een kast vol kleding) en doodleuk jouw uitgekozen kerstoutfit aandoen. Inclusief jouw make-up. En schoenen.
  4. Je puber heeft zeer duidelijk gemaakt geen zin te hebben in het kerstdiner bij die ene tante ‘die hij niet eens kent’ en laat dat ook merken door tijdens het kerstdiner strontvervelend te doen tegen de jongere neefjes en nichtjes aan tafel.
  5. Vanaf de bank, achter een beeldscherm natuurlijk, vragen of we niet gewoon een pizzaatje kunnen laten bezorgen, terwijl jij jezelf al drie uur staat uit te sloven in de keuken.
  6. Je puberkinderen (meervoud ja…) die oma op de kast jagen met platte uitspraken over elkaars vriendje/vriendinnetje.
  7. Jou een hartverzakking geven, omdat ze opeens met een glas alcohol voor hun neus zitten. Hadden ze met opa geregeld.
  8. In een joggingpak (heeft dat kind nog wel andere kleding?) bij het kerstdiner van die nette tante aankomen.
  9. Jullie een fijne kerstavond wensen en er vervolgens met vrienden vandoor gaan…

Ach, en toch houden we van ze. Al kan je ze soms wel achter de kerstboom plakken.

7x leuke dingen om samen thuis te doen op derde kerstdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Kerst en pubers: herkenbare momenten tijdens de feestdagen
Sluiten