Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 8 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Kikid maakt moeilijke onderwerpen voor jongeren bespreekbaar door theater en soaps

Als kinderen in de puberteit komen verandert er veel in hun leven, ze komen voor uitdagingen te staan waar volwassenen ze soms lastig bij kunnen helpen. Stichting Kikid verzon hiervoor een oplossing. Peer-to-peer educatie. Voorlichting voor jongeren en dóór jongeren dus. Moeilijke onderwerpen als sexting, pesten, alcohol en social media worden hierdoor makkelijker bespreekbaar.

Vroeg of laat krijgen veel jongeren te maken met lastige kwesties als alcohol, drugs, relaties en seksualiteit, social media, geld en schulden, groepsdruk en (cyber)pesten. Iets waar je als ouder je kind graag in wil begeleiden maar waar je kind misschien liever niet met jou over praat.

Stichting Kikid ontwikkelt daarom interactieve projecten voor jongeren waarbij zij worden aangesproken door andere jongeren die net een paar jaar ouder zijn dan zij. Peer-to-peer dus. Dit doen zij voornamelijk door theatervoorstellingen te geven op scholen, maar ook met hun online soap Homies.

Theatervoorstellingen van Kikid op scholen

Inmiddels heeft Kikid vijf verschillende themavoorstellingen ontwikkeld rondom actuele kwesties die vaak spelen onder jongeren. Deze voorstellingen performen zij regelmatig op middelbare scholen. Hierbij spelen de acteurs korte prikkelende scenes van een paar minuten, waarna de leerlingen in groepjes onder leiding van een van de acteurs in discussie gaan. Het levert mooie momenten op, zo weet een van de actrices Kelly uit eigen ervaring.

Kelly: ‘Ik heb écht een keer een meisje zien breken tijdens onze voorstelling over cyberpesten. Zonder dat haar klasgenoten het wisten was zij al enige tijd slachtoffer van cyberpesten. De voorstelling gaf haar het zetje dat ze nodig had om hierover te vertellen. En het mooie was dat de andere leerlingen haar opvingen en steunden. Een hele mooie en belangrijke ervaring voor alle leerlingen.’

Heb jij als ouder het vermoeden dat er een bepaalde kwestie speelt bij jouw kind, of op een school? Neem dan contact op met Kikid of met de school om te kijken of het mogelijk is om een voorstelling over dat thema op de school te spelen.

Homies de soap

Ook in de afgelopen periode waarin jongeren thuis zaten wilde Kikid het contact met de kinderen niet verliezen. Zij bedachten daarom de soap Homies. Hierin spelen de acteurs ook korte voorstellingen over belangrijke onderwerpen als sexting, groepsdruk en seksualiteit. Deze online soap is voor iedereen beschikbaar en kan door ouders worden gebruikt als een een mooie aanzet tot een gesprek met hun kind.

Daarnaast is er een speciale game ontwikkelt waarin jongeren hun kennis over sexting kunnen testen. Een belangrijke les omdat veel jongeren de regels en wetten omtrent het versturen, ontvangen én doorsturen van naaktfoto’s niet weten. Ook is Kikid zeer actief op social media, onder andere met een wekelijks vragenuurtje op Snapchat waarin jongeren (anoniem) vragen kunnen insturen.

Benieuwd naar de soap? Hieronder vind je de eerste aflevering. Wil je alle afleveringen zien? Dat kan hier.

Soap gekeken? Zo bespreek je een aflevering:

Wil je de soap samen kijken het het gesprek aangaan met je kind? Gebruik dan deze tips!

  1. Praat met elkaar terwijl jullie iets aan het doen zijn! Bijvoorbeeld tijdens de afwas, de hond uitlaten of een ritje in de auto. Niet aan de eettafel. Voorkom een ongemakkelijke setting.
  2. Gebruik alledaagse gebeurtenissen als aanleiding voor een gesprek. Bijvoorbeeld n.a.v. de Kikid  online soap HOMIES, een van de andere Kikid filmpjes  of een naaktfoto van een bekende Nederlander of een item op tv.
  3. Zorg dat je de vragen van je kind altijd serieus neemt. Lach hem of haar nooit uit!
  4. Gebruik humor om het onderwerp luchtig te houden.
  5. Stel vragen die je kind aan het denken zetten. Stel dat jij….
  6. Praat met je kind over de vervelende, maar ook de leuke kanten van social media ten opzichte van seksualiteit.
  7. Praat vooral open en eerlijk over liefde en seksualiteit. Deel je eigen onzekerheid en kwetsbaarheid van toen je zelf jong was.
  8. Vraag naar de mening van je kind. Laat je kind praten zonder direct te reageren en belerend te zijn.
  9. Verdiep je in het onderwerp, zie bijvoorbeeld de aflevering van HOMIES over sexting hiernaast. Hierin en in de game die je na afloop kunt spelen wordt goed uitgelegd wat sexting is.
  10. En het allerbelangrijkste: laat je kind merken dat hij of zij met vragen of problemen altijd bij je terecht kan!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.