Julia van Buuren
Julia van Buuren Puber 8 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Gaat jouw kind in een andere stad studeren? Dit moet je weten

Na het einde van de middelbare school volgt voor veel jongeren de studententijd. Een grote stap voor je kind maar ook voor jou als ouder. Kiest jouw kind ervoor om in een andere stad te gaan studeren? Lees dan snel verder.

Als je kind wil studeren zijn er meerdere keuzes die er gemaakt moeten worden. Woont hij of zij liever in een kleine of grote stad, welke voorzieningen en opleidingen zijn er en hoe makkelijk is het om een studentenkamer te vinden?

Kiezen voor een studie en stad

Na het bezoeken van open dagen en onderzoek te hebben gedaan naar de verschillende studentensteden, heeft jouw kind gekozen voor een studie en stad. Wanneer je kind de studiekeuze definitief heeft gemaakt en zich heeft ingeschreven bij de opleiding, begint het pas echt. Vergeet ook niet om naast het inschrijven bij de studie, studiefinanciering aan te vragen.

Reizen en studeren

Wanneer je kind studeert aan een mbo, hbo of universiteit is het mogelijk om gratis te reizen met het openbaar vervoer. Het studentenreisproduct is voor jongeren die een mbo-opleiding niveau 1 of 2 volgen gratis. Voor studenten die een mbo-niveau 3, 4, hbo of universitaire opleiding volgen is het reisproduct alleen een gift als het diploma binnen tien jaar behaald is.

Als student aan het hbo of de universiteit heb je maximaal vijf jaar recht op het studentenreisproduct, mocht je studie langer duren dan kun je een aanvraag indienen om langer met het studenten ov te reizen.

Let op: wanneer je kind klaar is met zijn of haar studie moet hij of zij het studentenreisproduct zelf stopzetten anders kunnen de kosten hoog oplopen.

Thuis wonen of een kamer huren?

Wil je kind thuis blijven wonen of gaat hij of zij op zoek naar een studentenkamer? Het is belangrijk om beide opties goed tegen elkaar af te wegen. Factoren die meespelen zijn onder andere de reistijd en de kosten. Op kamers wonen is namelijk een stuk duurder dan thuiswonen.

Daarnaast vinden sommige jongeren het fijner om nog in hun vertrouwde omgeving dichtbij vrienden en familie te blijven wonen. Studeren is al een grote stap, daarbovenop ook nog verhuizen kan te veel verandering tegelijk zijn.

Maar wanneer jouw kind juist toe is aan een nieuw begin en zijn of haar studententijd volop wil beleven, is op kamers wonen een must.

Op zoek naar een studentenwoning

Het vinden van een studentenkamer is niet altijd even makkelijk, in de meeste steden is er namelijk een groot tekort. Er zijn verschillende woningaanbieders die studentenkamers aanbieden. Ook is het mogelijk om, wanneer je kind ingeschreven staat bij een woningcorporatie, voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Het is van belang dat je kind zich zo snel mogelijk inschrijft, want overal zijn wachtrijen.

Mocht het via deze weg niet lukken dan kan social media ook nog helpen. Er zijn verschillende Facebookgroepen voor studentenwoningen of plaats zelf een oproep op je account. Ook kan je zoon of dochter zijn of haar eigen (digitale) netwerk inzetten voor hulp.

De huur betalen

Wanneer je kind eindelijk zijn of haar droomstudentenkamer heeft gevonden zal er een hoop veranderen. Een huisbaas, de financiën en administratie bijhouden, rekeningen betalen; alles zal nieuw zijn. Het is daarom goed om je kind hierbij, waar het nodig is, te begeleiden.

Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om huurtoeslag aan te vragen, dat scheelt een hoop geld. En bereken hoeveel de maandelijkse lasten zijn, inclusief gas, licht en elektra. Ook is het goed om de tv en internet abonnementen te checken.

Inschrijven bij de gemeente

Wanneer je naar een nieuwe stad verhuist is het noodzakelijk om je in te schrijven bij deze gemeente. Dit kan vanaf een maand voor de verhuizing tot vijf dagen na het verhuizen. Ook is het doorgeven van je nieuwe adres bij DigiD en andere abonnementen essentieel. Daarnaast is het van belang om het opzeggen van abonnementen in je zoon of dochters oude gemeente niet te vergeten.

Verzekeringen en gezondheidszorg

Heeft jouw kind al een eigen zorgverzekering? Dit is in Nederland vanaf achttien jaar verplicht. Studenten hebben vaak recht op zorgtoeslag, hierdoor lopen de kosten minder hoog op. Ook een inboedelverzekering wordt vaak afgesloten door studenten. Met een inboedelverzekering zijn spullen verzekerd tegen diefstal, inbraak water en storm.

Naast verzekeringen afsluiten is het verstandig om een nieuwe tandarts en huisarts te zoeken.

Betrokken blijven

De overstap naar studeren kan lastig zijn voor jongeren. Daarom is het goed om als ouder betrokken te blijven. Helpen met verhuizen en de stad verkennen kan bijvoorbeeld een goede ondersteuning zijn. Houd goed contact maar laat je kind ook vrij genoeg om zijn of haar eigen leven te kunnen leiden.

Leerplichtig? Tot deze leeftijd moet jouw kind verplicht naar school


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.