Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind bang om naar (een nieuwe) school te gaan? Deze tips kunnen helpen

Je kinderen leken heel enthousiast om naar (een nieuwe) school te gaan, maar opeens heeft de motivatie plaats gemaakt voor angst. Wanneer je kind bang is om naar school te gaan kan dat behoorlijk stressvol zijn. Niet alleen voor je zoon of dochter; ook voor jou. Deze tips kunnen kunnen dan wellicht helpen.

Bang om naar school te gaan

Wanneer jouw kind op maandagochtend met een trillende onderlip en grote zoute tranen die deur uitgaat, breekt je hart gegarandeerd. Maar wat kun jij daar als ouder aan doen?

1. Praat met de leerkracht

Je zoon of dochter is gewend aan de veiligheid van de ouders. Wanneer kinderen naar school gaan zullen zij die veiligheid opeens bij de leerkracht moeten vinden. Wanneer je kind bang is om naar school te gaan is het dus heel belangrijk dat de leraar op de hoogte is van zijn angsten.

2. Stimuleer het maken van vrienden

Om de angsten van je kind weg te nemen is het belangrijk dat je kind een connectie heeft met leeftijdsgenootjes. Probeer er dus achter te komen met welk klasgenootje jouw kind graag speelt, en moedig het dan ook aan om met dit vriendje af te spreken. Ook wanneer je kind het nog een beetje spannend vindt om bij iemand anders te spelen, kun je de ouders mét hun kinderen thuis uitnodigen en er een gezellige middag van maken.

3. Geef hem iets van jezelf

Het afscheid kan voor veel kinderen ontzettend moeilijk zijn. Het kan dan ook helpen om je kind iets persoonlijks van jou mee te geven. Van een klein fotootje tot een zakdoekje met jouw luchtje erop; alles wat je kind aan jou doet denken. Op die manier heeft hij jou toch een beetje dicht bij zich wanneer hij bang wordt op school.

4. Besteed extra tijd aan je kind

Vlak voor schooltijd, en na een schooldag wil je je kind even extra aandacht geven, zodat hij weet dat jij er voor hem bent. Eet na schooltijd bijvoorbeeld samen een bakje fruit, of speel samen een spelletje. Welke activiteit jullie ook kiezen, het is belangrijk dat je met volle aandacht dan een connectie met je kind maakt.

5. Ben alert

Wanneer je kind bang is om naar school te gaan kan er soms iets anders aan de hand zijn. Het is dus belangrijk om te communiceren over zijn gevoelens en alert te blijven. Zo kan je kind bijvoorbeeld gepest worden, of heeft hij een probleem met de leerstof.

 

De zoon van Rosanne wordt gepest vanwege zijn haarkleur: ‘Hoe halen ze het in hun hoofd?!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.