Demi de Boer
Demi de Boer Opvoeden 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

6x dingen die niemand jou vertelt over de opvoeding van een tiener

De opvoeding van tieners wordt vaak gezien als een grote uitdaging. Natuurlijk is een tiener opvoeden niet makkelijk en komen hier vaak veel uitdagingen bij kijken. Maar het opvoeden van een tiener kent ook veel voordelen, gelukkig!

We hebben het nu even niet over alle clichés en moeilijkheden in de opvoeding van een tiener. Tieners kunnen namelijk enorm leuk zijn, zij zullen dat zelf ook zeker beamen.

De opvoeding van een tiener

Er wordt vaak gepraat over de uitdagingen, maar deze dingen vertelt niemand over de opvoeding van een tiener.

1. Tieners opvoeden kan soms heel leuk zijn

Vaak wordt er alleen gepraat over wat er moeilijk is aan de opvoeding van tieners, terwijl het ook erg leuk is. Want laten we eerlijk zijn, elke fase die je kind doorloopt kent uitdagingen. Slapeloze nachten door de krampjes van je baby of de hele dag achter je peuter aan rennen. Tieners zijn dus niet de enige moeilijke fase in de opvoeding. Naast de uitdagingen kun je met je tiener ook lachen om dezelfde grappen, dezelfde series bingen, ‘moeilijkere’ spelletjes spelen, shoppen en ga zo maar door.

2. Ze zijn scherp en sarcastisch, maar ook lief

Tieners kunnen erg scherp en sarcastisch zijn, met hun ogen rollen als je iets volkomen normaals zegt en iedereen boven de 25 een ‘boomer’ noemen. Maar ze kunnen ook heel lief, gevoelig en zorgzaam zijn. Misschien lijkt het niet altijd zo, maar je tiener houdt van jou en vindt jouw gevoelens en mening erg belangrijk.

3. Tieners zijn makkelijker dan pre-tieners

Ondanks dat tieners je veel stress kunnen opleveren, is dit vaak rustiger dan de pre-tienerjaren. De pre-puberteit zorgt ervoor dat je kind het ene moment de liefste is, en het volgende moment gaat hij schreeuwend en stampvoetend naar zijn kamer. Het hebben van een prepuber zorgt voor een constante verwarring over wat er omgaat in het puberbrein.

Maar zodra je prepuber de switch maakt naar puber, zal het een tikkeltje rustiger worden in huis met de nadruk op ‘een tikkeltje’. Je kind wordt zelfstandiger en communicatief sterker, waardoor jullie elkaar waarschijnlijk iets beter gaan begrijpen. Dat hopen we tenminste voor je.

4. Fysiek minder heftig dan de baby- en peuterjaren

Fysiek is de opvoeding van een tiener minder heftig dan de eerste jaren, maar vergeet vooral het emotionele vlak niet. Emotioneel kan een tiener namelijk erg uitputtend zijn. Je hebt nu geen slapeloze nachten door babykrampjes, maar wel door alle zorgen die komen kijken bij tieners.

Maken zij hun opdrachten goed? Hoe ga je gesprekken aan over moeilijke onderwerpen? Komen ze wel veilig en optijd thuis van dat feestje? En hoe bescherm je ze van slechte invloeden? Allemaal vragen waar je angstig van in je bed kan liggen. Dit hoort helaas allemaal bij het ouderschap van een tiener.

5. Tieners zijn grappig

Tieners kunnen heel grappig uit de hoek komen, op een slimme en scherpe manier. Je kijkt naar dezelfde films en series, kan dezelfde inside jokes delen en je leert de ‘taal van de puber’ met de nieuwste woorden. Samen met je tiener lachen, is een geluksmomentje voor jullie allebei.

6. Je ziet je kind opgroeien tot volwassene

Doordat je kind ouder wordt, kun je gesprekken voeren over serieuze onderwerpen als relaties, religie en de toekomst. Voer deze gesprekken met je tiener en hoor zijn gedachtes aan over deze onderwerpen, je zult misschien verstelt staan van zijn volwassen blik hierop. Je tiener maakt langzaam de overgang van een klein en zorgeloos kind naar een jongvolwassene, die over diepe onderwerpen nadenkt en daar een mening over vormt. Daar wordt toch elke ouder trots van?

5x fouten die iedere ouder van een tiener maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.