Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Mentale gezondheid 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Is je kind gek op dino’s? Dat heeft een reden

Dino’s zijn vaak één van de favoriete beesten van kinderen. Dat is ook niet zo gek, want het zijn uitgestorven, grote en gevaarlijke dieren waar kinderen hun fantasie op los kunnen laten. Maar weet jouw kind wel erg veel over dinosaurussen, en weet hij alle soorten bij naam te noemen? Dan is er een grote kans dat je kind buitengewoon slim is.

Volgens verschillende studies zijn jonge kinderen die gefascineerd zijn door dino’s behoorlijk intelligent.

Kind, dino’s en intelligentie

Weet je kind alles te vertellen over de verschillende soorten dino’s, hoe ze leefden en wat ze aten? Best indrukwekkend! Zo’n intense interesse voor een ingewikkeld onderwerp als dinosaurussen kan duiden op een hoge intelligentie. Dat geldt ook voor interesses als vliegtuigen, treinen, vulkanen of mammoets. Kinderen die een diepgaande interesse hebben voor één zo’n ingewikkeld onderwerp, zorgt er volgens onderzoekers voor dat een slim kind nóg slimmer wordt.

Nog slimmer en doorzettingsvermogen

Meestal ontstaat zo’n interesse als een kind tussen de twee en zes jaar is. Sommige kinderen spelen in die leeftijdsfase met van alles, en één derde van de kinderen raakt obsessed met één specifiek onderwerp, zoals dino’s. Onderzoekers vermoeden dat kinderen die dit hebben al van nature bovengemiddeld intelligent zijn. Door zich te storten op een zo’n onderwerp, kan een kind meer kennis vergaren, meer doorzettingsvermogen krijgen, zich beter concentreren en nóg slimmer worden. Maak je dus geen zorgen als je merkt als dino’s extreem interessant zijn voor je kind.

Naarmate je kind ouder wordt zal de intense interesse voor dino’s langzaam wat minder worden, waarschijnlijk. Dat heeft te maken omdat je kind dan steeds meer informatie moet verwerken op de basisschool en dus genoeg andere dingen aan hun hoofd hebben.

Dino’s en hoogbegaafdheid

Diepgaande interesses zoals die in dino’s, worden ook vaak in verband gelegd met hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde kinderen met een interesse in dinosaurussen kunnen alles haarfijn uitleggen over deze beesten, tot in detail. Dat is ook een verschil met hoogbegaafde kinderen en ‘gewoon’ erg intelligente kinderen: hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg perfectionistisch met zichzelf, wat zich dan ook uit in hun gedetailleerde kennis. Een hoogbegaafd kind heeft daarnaast meestal een creatief talent, doorzettingsvermogen en motivatie om ergens meer over te leren. Als er van deze kenmerken geen sprake is, dan spreken we alleen over hoogintelligent, en niet over hoogbegaafd.

Is je kind dus gefascineerd door dino’s? Grote kans dat hij hoogintelligent is, of een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Van hoogbegaafdheid is echter niet in alle gevallen sprake.

Waarom vinden jongens autospeelgoed zo interessant?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.