Wat als je kind heimwee heeft?

Heimwee is een extreem verlangen naar huis, als je kind bijvoorbeeld logeert bij opa en oma, op schoolkamp is of op vakantie. Heimwee is er in verschillende vormen, het kan zich zelfs lichamelijk uiten als de heimwee heel erg is.

Een kind met heimwee huilt veel, zegt dat het naar huis wil, kan klachten hebben als hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid, maar het kan ook zijn dat je kind juist heel stil wordt en zich terugtrekt en niet wil eten.

Heimwee of scheidingsangst?

Slaapt je kind voor het eerst bij opa of oma en belt hij huilend op omdat hij naar huis wil? Dan kan dat heimwee zijn, maar scheidingsangst kan ook.

Zijn jullie ook mee logeren en is er dan niets aan de hand? Dan heeft je kind waarschijnlijk last van scheidingsangst en mist hij jullie heel erg. Heeft je mini dezelfde gevoelens over naar huis willen als jullie ook mee logeren zijn, dan is het heimwee.

Eerste keer logeren: zo kun jij je kind hierop voorbereiden

Liefdesverdriet en rouw

Heimwee kan zo erg zijn, dat het voelt als liefdesverdriet of rouw. Nou kent je kind waarschijnlijk die gevoelens nog niet, maar zo kan je je voorstellen dat je kind zich echt heel rot voelt, terwijl hij er zelf helemaal niets aan kan doen.

Op vakantie? Zo zorg je voor een relaxte reis met kinderen

Zo help je je kind met heimwee

De heimwee bij je kind zal meteen over zijn als jullie thuis zijn, maar dat is vaak niet meteen een optie als je op vakantie bent of als je kind uit logeren is.

Daarom kan je de volgende dingen doen om de heimwee te verzachten:

  • Geef je kind iets vertrouwds mee, denk aan een knuffel, kussen of misschien een trui van jou waar je geur op zit
  • Laat je kind wennen door eerst in een vertrouwde omgeving te verblijven, bijvoorbeeld bij oma of een oom en tante
  • Leid je kind af door dingen te ondernemen en veel bij hem te zijn. De heimwee slaat vaak ’s avonds toe, blijf lekker bij je kind tot het slaapt
  • Praat over heimwee met je kind door hem te vertellen dat het heel normaal is en dat iedereen wel eens heimwee heeft. Laat hem ook weten dat hij altijd bij jou mag komen als er wat is
  • Bekijk jullie vakantieadres van tevoren online, zodat hij weet hoe het eruit ziet en hoe de omgeving is. Vertel er ook over: wat kan je er eten, is het warm, is er een zwembad, zijn er veel andere kindjes

Dit kun je doen als je kind heimwee heeft

NPO Kennis

Reageer op artikel:
Wat als je kind heimwee heeft?
Sluiten