Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind er erg tegenop ziet om na de vakantie weer naar school te gaan?

Het is weer bijna voorbij, die mooie zomer. De zes weken zijn waarschijnlijk weer voorbij gevlogen en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Grote kans dat jouw kind daar niet naar uitkijkt, die vakantie was immers zó leuk. Maar wat als je kind er zo erg tegenop ziet om naar school te gaan dat hij er last van heeft? Zo kun je daar als ouder mee omgaan.

Sommige kinderen zien er echt enorm tegenop om na de vakantie weer naar school te gaan, tot huilen en buikpijn aan toe. Dat kan erg lastig zijn, zowel voor jou als ouder, als voor je kind.

Als je kind er tegenop ziet om naar school te gaan

Daarom geven we je graag een aantal tips.

1. Praat erover

Wat is de reden dat je kind er zo erg tegenop ziet? Is het simpelweg omdat de vakantie zo leuk was, of zijn er andere redenen? Misschien zijn er dingen op school aan de hand waardoor je kind niet terug wil. In dat geval kan je dit bespreken met school of de leerkracht.

2. Sluit de vakantie feestelijk af

Het kan helpen om ieder jaar de vakantie met een traditie af te sluiten, op die manier geef je het einde van de vakantie een positieve vibe. In dit artikel schreven we een aantal leuke tradities om de zomervakantie af te sluiten.

3. Wees standvastig

Neem je kind serieus en zorg ervoor dat je altijd vriendelijk maar vastberaden bent. Hoe lastig het ook is, je kind moet weer naar school. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat naar school gaan moeilijk is. Samen kunnen we je zorgen en angsten wegwerken, maar je moet wel gaan, want elke schooldag telt.”

4. Kom weer in het ritme

Het kan helpen om de laatste week van de zomervakantie alweer langzaam in het ‘normale’ ritme te komen. Breng de bedtijd langzaam weer terug naar normaal bijvoorbeeld. In dit artikel lees je meer tips om snel weer in het schoolritme te komen.

5. Stel niet uit

Ook al vindt je kind het nog zo moeilijk, het is eigenlijk nooit een goed idee om je kind thuis te houden als hij er tegenop ziet om naar school te gaan. Hoe langer je kind thuis blijft, hoe moeilijker het zal worden om weer te gaan.

Terug naar school: met deze tips zal de overgang soepel verlopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.