Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Eten en Voeding 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bas Turk voorziet basisscholen van warme groentelunches: ‘Van brood krijg je geen energie’

Bas Turk (42) is vader van drie kinderen en één van de grondleggers van TommyTomato: een organisatie die basisscholen voorziet van warme groentelunches. “De impact van groente is groot, het doet zoveel met je lichaam.”

Het groentetekort van kinderen, ouders die gezond eten voor hun kinderen niet kunnen betalen, het verlagen van de werkdruk van leraren: Turk pakt dit allemaal aan met TommyTomato.

Lichte maaltijd

“Het idee voor TommyTomato begon bij mij thuis, midden in de coronaperiode. Toen de kinderen niet naar school konden, was ik veel met ze thuis. Tussen de middag smeerde ik boterhammen als lunch voor hen, tot ik mij afvroeg: is het niet gek dat we ze tussen de middag een boterham geven? Op het moment dat kinderen de meeste energie verbruiken, geven wij ze een lichte maaltijd. Dat komt omdat het makkelijk is en we het op die manier gewend zijn. Maar niet omdat dit het allerbeste is.

Het is standaard dat kinderen op school tussen de middag boterhammen eten. Alleen krijgen ze daar juist geen energie van en raken ze in de middag vermoeider. Als ze thuiskomen, eten ze groente als avondeten, maar dan hebben ze die energie niet meer nodig. Vaak hebben ze er dan ook geen zin in en zijn ze al over hun ergste trek heen. ’s Middags hebben ze die energie nodig voor de rest van de schooldag en staan ze ook open om nieuwe dingen te proberen.”

Warme vegetarische maaltijden

TommyTomato wil dit probleem op scholen aanpakken. Dat doen we door het verzorgen van warme vegetarische maaltijden als lunch voor de kinderen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de scholen zelf geen extra werk krijgen. De warme lunches leveren we tot aan het klaslokaal, dat doen de Health Angels. Dat zijn 65-plussers die voor ons werken. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het voor alle kinderen toegankelijk moet zijn. Zo heb ik ook een stichting opgericht die financieel bijspringt wanneer ouders de maaltijden niet zelf kunnen betalen.

Onze missie is om kinderen groente-eters voor het leven te maken. De impact van groente is groot, het doet zoveel met je lichaam. Dit proberen we op een leuke, lekkere en leerzame wijze aan de kinderen te leren. Zo werken we met superhelden: er zijn zes superhelden die allemaal een groente zijn, zoals aubergine, prei en bieten. Die superhelden hebben allemaal een superkracht. Van aubergine word je bijvoorbeeld slim en van prei word je sterk. De kinderen krijgen die superkracht ook als ze die groente eten. Op die manier maak je het leuk en leerzaam.”

Gezond eten en bewegen

“Gezonde voeding is zó belangrijk. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, we worden steeds dikker. Het is van belang dat we kinderen blijven stimuleren om gezond te eten en goed te bewegen. Het aparte is dat bewegen en gezond eten in zes kerndoelen van het onderwijs zit, maar dat de nadruk veel meer op rekenen, lezen en schrijven ligt.”

Turk vindt dan ook dat het onderwijs anders moet worden ingericht. “Er moet meer nadruk komen op gezond eten en bewegen. Wij beginnen in januari met kooklessen en gastlessen over voeding op scholen. Waar komt groente bijvoorbeeld vandaan? Laat de kinderen weer dichter bij de natuur komen door zelf groente te kweken. Kinderen zijn heel leergierig en nieuwsgierig en willen zich graag ontwikkelen.”

Eerste stap gezet

“Door het opstarten van TommyTomato hebben we een eerste stap gezet en de urgentie onder de aandacht gebracht, maar er zijn nog enorm veel scholen die zich niet bij ons aangemeld hebben, dus er valt nog veel te bereiken. Toch merken we nu al dat het mensen raakt, zo krijgen we vaker de vraag waarom dit niet eerder bestond. Het is al zolang normaal dat we pas in de avond groente eten, dat zit er gewoon zo in.

Ik ben zelf ook de doelgroep van TommyTomato, want ik ben een vader en gaf mijn kinderen tussen de middag ook brood. We doen dit voor en door ouders, omdat we elkaar kunnen helpen. We leren van elkaar, dat is het belangrijkste.”

7 slimme manieren om groenten klaar te maken voor moeilijke eters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.