Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Onderzoek 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderen in Nederland hebben weinig leesplezier: zo verhoog je dit als ouder

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren in Nederland weinig leesplezier ervaren. Ook de vaardigheid van het lezen zelf is niet opperbest. Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kind meer gaat lezen en er plezier in heeft?

Het internationale Pisa-onderzoek onder 15-jarigen uit tachtig landen laat zien dat Nederland op plek 78 staat als het gaat om leesplezier. Daarnaast blijkt ook de vaardigheid van het lezen ondermaats. Zo kan een kwart van de schoolgaande kinderen niet goed genoeg lezen om te kunnen functioneren in de samenleving. Een bijsluiter van een medicijn lezen? Dat kunnen ze niet. Wat kun je hier als ouders aan doen?

Leesplezier verhogen

Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je als ouders rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven. Het helpt om zelf regelmatig een boek te pakken, maar ook een volle boekenkast te hebben en hier en daar eens een boek te laten slingeren. Een omgeving met veel boeken zorgt ervoor dat je kind hiermee vertrouwt raakt.

Daarnaast is lezen echt niet iets wat je per se alleen moet doen. Samen lezen is niet alleen motiverend, maar ook leuk. Zien lezen, doet lezen. Ook kun je samen eenzelfde boek lezen of om en om een regel. Er zijn talloze manieren om samen te lezen en niet alleen.

Lezen is lezen

Het is vooral belangrijk dat kinderen lezen leuk gaan vinden en dan helpt het zeker niet om boeken op te dringen. Het hoeft geen literair hoogstandje te zijn. Is er een specifiek onderwerp waar je kind geïnteresseerd in is? Koop dan af en toe eens een tijdschrift over dat onderwerp of sluit een abonnement af. Het kan ook helpen om samen de bibliotheek te bezoeken en eens op andere afdelingen te kijken. Geef je kind hierin de ruimte en laat hem of haar zelf een boek uitzoeken.

Voorlezen

Het is vast niet de eerste keer dat je dit als ouder voorbij ziet komen, maar lang voorlezen is ontzettend belangrijk voor de leesvaardigheid van kinderen. Ook wanneer je kinderen zelf al goed kunnen lezen, blijkt voorlezen nog een heel goed idee te zijn. Zelfs pubers kunnen het nog heel prettig vinden wanneer ze worden voorgelezen. Probeer er dan ook een vast ritueel van te maken, bijvoorbeeld aan het eind van de dag.

BoekTok

Onlangs schreven we al dat er ook manieren zijn om je kind op een andere manier te stimuleren meer te lezen. Zo is lezen helemaal hip op TikTok. Via de hashtag BoekTok vertellen jongeren over inspirerende of mooie boeken die ze gelezen hebben. Ook dit is een manier om het leesplezier van je kind te verhogen.

Het ABC-trucje waarmee je ieder kind motiveert om (meer) te lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.