Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zofia: ‘Mijn zoon (17) verkoopt lachgasballonnen’

Wat was Zofia trots toen haar zoon met zijn eerst verdiende geld thuiskwam. Hij vertelde dat hij saleswerk deed. Wist zij veel dat ‘saleswerk’ het verkopen van lachgasballonnen inhield. “Pas toen ik een weekendtas vol met ballonnen zag, gingen bij mijn man en mij de alarmbellen af.”

“Al een tijdje zeiden mijn man en ik tegen Jochem dat hij een bijbaantje moest zoeken. Hij wilde steeds vaker dure gympen, dure broeken en merkshirts. We vonden dat hij de leeftijd had waarop hij daar zelf voor kon gaan werken. Net voor de zomervakantie had hij een leuk baantje gevonden. Saleswerk, zei hij. Hij vertelde dat hij daarvoor vaak in de weekenden, zowel overdag als in de avond, op pad moest.

Trakteren

Na een week werken kreeg hij zijn eerste salaris. Het was best veel, aan de vele briefjes van twintig te zien. Hij stond er op om mijn man en mij mee te nemen naar een pizzeria. Hij wilde ons graag trakteren en bedanken voor alles wat wij voor hem hadden gedaan. Mijn man en ik keken elkaar aan en gaven elkaar een dikke knipoog. Wat waren we trots op hem.

Vaak uit logeren

Het viel ons na een paar weken op, dat Jochem na zijn werk steeds vaker bij een vriend bleef logeren. Hij meldde het altijd netjes, dus we wilden er ook niet moeilijk over doen. Hij was immers bijna volwassen. Als hij de volgende ochtend moe thuiskwam zeiden we altijd lachend tegen elkaar, dat zijn ‘vriend’ vast een vriendinnetje was en dat er van slapen niet veel terecht gekomen was.

Tas vol met lachgasballonnen

Na een avond werken en een logeerpartij stond er een grote weekendtas in de gang en ik zag dat hij vol zat. Ik ging er vanuit dat het vol zat met zijn vuile kleding. Ik wilde net de was gaan doen, dus ik deed zijn tas open. In plaats van vuile kleding zag ik allemaal kleine ballonnetjes. Snel riep ik mijn man erbij en hij zei direct dat het lachgasballonnen waren. Ik kon me niet voorstellen dat onze zoon lachgasballonnen verkocht, maar het bleek toch zo te zijn.

Confrontatie met zoon

Een paar uur nadat we de tas hadden geopend kwam Jochem naar beneden. Mijn man vroeg direct wat al die ballonnen in zijn tas deden. Jochem zei dat die voor een surprise party van een vriend waren, maar het leek ons sterk dat ze daarvoor honderden ballonnen gingen gebruiken. Niet lang daarna kwam de aap uit de mouw: hij verkocht lachgasballonnen bij de in- en uitgang van festivals en tijdens en na het uitgaan.

Gestopt of niet?

We eisten dat hij er direct mee zou stoppen. Hij beloofde dat hij dat zou doen, maar we voelen dat hij er niet mee gestopt is. Hij loopt namelijk nog steeds met veel briefjes cash geld rond. Over een paar weken wordt hij achttien. Hij is dan volwassen en kan doen en laten wat hij wil. Ik kan alleen maar hopen dat hij alsnog stopt met de verkoop van die gevaarlijke ballonnen.”

Waarom logeren belangrijk is voor de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.