Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Kirsten (32): ‘Mijn kleuter gaat niet naar groep 3 en mijn man is het daar niet mee eens’

Saar, de 5-jarige dochter van Kirsten en Felix, gaat dit jaar niet naar groep 3. De school heeft besloten dat ze daar emotioneel gezien niet klaar voor is. Felix is het hier zacht gezegd niet mee eens. “Felix is elke dag met haar aan het stampen op letters en cijfers”, vertelt Kirsten aan J/M Ouders.

“Mijn dochter Saar is van december, dat betekent dat ze precies op de overgangsgrens zit. De kinderen tot en met december gaan naar groep 3 en de kinderen die in januari geboren zijn, blijven nog een jaartje in groep 2.

Groep 3

Die grens is opgeschoven, want vroeger lag hij nog in oktober. Saar zou je dus een twijfelgeval kunnen noemen. In dit geval twijfelde de juf of ze het aankon om naar groep 3 te gaan en ze stelde voor om Saar nog een jaartje langer te laten kleuteren.

Saar is slim. Ze kent de letters en is geïnteresseerd in schrijven en woorden, ze is alleen emotioneel gezien echt nog een kleuter. Zo gaat ze bijvoorbeeld meteen huilen als ze haar zin niet krijgt. Ook speelt ze eigenlijk alleen maar met kinderen die jonger zijn. Al haar vriendinnetjes gaan naar groep 2 volgend jaar.

Niet mee eens

Omdat ze zo op de grens zit, vond ik het een verstandig besluit. Ze kan dan lekker bij haar vriendinnen in de klas blijven. Ik vind het vooral belangrijk dat ze het naar haar zin heeft op school. Helaas is mijn man het helemaal niet eens met het besluit.

Sinds we een aantal weken geleden het advies gekregen hebben, is hij elke dag met haar aan het stampen op letters en cijfers. Ze moet rekensommetjes van hem doen en elke middag gaan ze woorden schrijven.

Veel te slim

Hij vindt het belachelijk dat ze niet over kan gaan naar groep 3, omdat ze volgens hem veel te slim is en zich gaat vervelen in groep 2. Ik heb uitgelegd dat het om een combinatie gaat. Ze moeten mentaal ook klaar zijn voor de overgang naar groep 3. Volgens hem gaat het over de mening van één juf die haar toekomst bepaalt.

Vorige week had hij opnieuw een gesprek met de kleuterjuf. Hij vertelde haar wat Saar allemaal wel niet kan en dat ze er klaar voor is om naar groep 3 te gaan. Hij vond dat ze groep 3 eerst maar eens moest proberen, voordat er werd gezegd dat ze er niet aan toe was.

Tegenslag

De juf legde uit dat dat pedagogisch niet verantwoord is, omdat blijven zitten een enorme tegenslag is voor een kind. Je kunt dit beter voorkomen door de kleuterklas nog een jaartje te doen. Felix is het er nog steeds niet mee eens.

We hebben nog een paar maanden, dus hopelijk komen we hier samen als gezin en samen met de school uit.”

Een jaar extra kleuteren of door naar groep 3? Dit zijn de voor- en nadelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.