Laura Saija
Laura Saija School 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Ik vind de lerares van mijn kind niet leuk, wat doe ik hiermee?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en een goede relatie met de basisschoollerares is onderdeel hiervan. Soms kan het dat je het niet eens bent met de aanpak van de juf (of meester) of gewoonweg geen klik voelt.

Hoe ga je hiermee om zonder de schoolervaring van je kind negatief te beïnvloeden?

Ik vind de lerares van mijn kind niet leuk, wat doe ik hiermee?

Hier zijn 8 tips om deze situatie op een constructieve manier aan te pakken.

1. Reflecteer op je gevoelens

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je de lerares niet leuk vindt. Is het een persoonlijk conflict of maak je je zorgen over het welzijn van je kind? Heeft je kind last van de situatie of gaat het echt om een gevoel van jou? Het welzijn van je kind staat voorop, daarom moet hier goed over worden nagedacht.

2. Plan een gesprek in

Plan een gesprek met de lerares. Dit is geen gesprekje voor bij de voordeur van het klaslokaal, zorg dat jullie echt even kunnen praten. Vermijd beschuldigingen en probeer je zorgen op een respectvolle manier te uiten.

3. Geef voorbeelden

Geef tijdens een gesprek concrete voorbeelden. Dit helpt om de communicatie te verbeteren en maakt het voor de lerares makkelijker om te begrijpen waar je precies mee zit. De lerares kan weinig met een gevoel dat jij hebt als ouder.

4. Luister naar haar perspectief

Het is belangrijk om open te staan voor het perspectief van de lerares. Misschien is er sprake van miscommunicatie of begrip. Luister ook naar haar kant van het verhaal en wellicht kunnen jullie tot een oplossing komen.

5. Werk samen aan oplossingen

Als je denkt in problemen, vind je geen oplossing. Kijk daarom naar de toekomst. Hoe kunnen jullie samenwerken om de situatie te verbeteren? Betrek de lerares bij het bedenken van ideeën en oplossingen.

7. Betrek de schoolleiding

Als het gesprek met de lerares niet tot een oplossing leidt, overweeg dan om de schoolleiding erbij te betrekken. Kom ook hier voorbereid met concrete voorbeelden en argumenten.

8. Informeer bij andere ouders

Praat met andere ouders om te zien of zij vergelijkbare ervaringen hebben. Soms kan het delen van ervaringen leiden tot inzichten of oplossingen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat roddelen of stoken over de lerares.

Wat als je 4-jarige nog niet klaar is voor de basisschool?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.