Julia van Buuren
Julia van Buuren Vrije Tijd 13 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Ontdek: 7x de leukste musea voor kinderen in Nederland

Dat musea saai zijn, is allang niet meer de waarheid. Nederland kent namelijk genoeg leuke en interactieve musea waar ook jouw kinderen zich goed kunnen vermaken. Daarom zochten wij voor jou uit welke musea het bezoeken waard zijn.

De leukste musea voor kinderen

Een bezoek aan deze musea zorgt voor een leuke middag, bovendien doet jouw kind hier nieuwe kennis op. Een win-win situatie, toch?

1. NEMO Science Museum in Amsterdam

Experimenteren en ontdekken kan in NEMO, in dit museum draait alles namelijk om wetenschap en technologie. Er zijn veel interactieve tentoonstellingen te bezoeken en er zijn vaak wetenschapsshows te bewonderen waar zowel kinderen als hun ouders wat van opsteken.

Bovendien heeft het museum een prachtig dakterras met uitzicht over Amsterdam, waar watergerelateerde experimenten uitgeoefend kunnen worden. NEMO is leuk voor alle leeftijden, van kleuters tot tieners.

2. Museum Speelklok in Utrecht

Museum Speelklok is perfect voor muziekliefhebbers, want er staan maar liefst meer dan honderd zelfspelende muziekinstrumenten tentoongesteld. Draaiorgels, speeldozen en klokken; alle verschillende klanken zijn te horen in het museum.

Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling meer te weten komen over de geschiedenis van de instrumenten. Daarnaast krijgen kinderen een kijkje achter de schermen en zien ze hoe de instrumenten werken of kunnen ze ze zelfs bespelen.

3. Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Geschiedenisliefhebbers opgelet: in het Nederlands Openluchtmuseum leer je alles over vroeger. Er zijn meer dan tachtig historische gebouwen, zoals boerderijen, molens en winkels, te vinden die je mee terug in de tijd nemen en verschillende regio’s en tijdperken van Nederland laten zien.

Tijdens de demonstraties komen oude ambachten tot leven en kun je zelf ook meedoen aan verschillende activiteiten, zoals kaarsen maken of traditionele spellen spelen.

4. Mediamuseum in Hilversum

Middenin het medialandschap in Hilversum vind je het Mediamuseum in Beeld en Geluid. Hier leer je alles over de geschiedenis van verschillende media, zoals radio, televisie en nieuwe media. En niet alleen dat, het museum is ook erg interactief, zo kun je het nieuws presenteren, een radioprogramma maken of videobeelden bewerken.

Ook kun je virtual reality en andere interactieve spellen uitproberen. Als jouw kind helemaal weg is van de spotlights (of alles wat er backstage gebeurt), dan is dit museum een echte aanrader.

5. Spoorwegmuseum in Utrecht

Alles over treinen is te vinden in het Spoorwegmuseum. Historische treinen en locomotieven zijn soms zelf vanbinnen te bekijken. Ook zijn er interactieve tentoonstellingen, zo kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf een trein besturen of een ritje maken- in een ouderwetse stoomtrein. Naast speurtochten doen of treinen bouwen is er geen tijd om je te vervelen.

6. Wereldmuseum in Leiden

Je verdiepen in verschillende culturen doe je in het Wereldmuseum in Leiden. Zo zijn er onder andere traditionele kleding en gebruiksvoorwerpen uit verschillende continenten tentoongesteld. Maar ook voor kinderen is er genoeg te ondernemen, van speurtochten tot workshops en interactieve rondleidingen.

Als je je kind meer bewust wil maken van de multiculturele wereld waarin we leven en de culturele diversiteit die daarbij komt kijken, is dit museum zeker een bezoek waard.

7. Aviodrome in Lelystad

Aviodrome is een luchtvaartmuseum en een attractiepark in één. Op Lelystad Airport vind je alles over de luchtvaart in Nederland, van vroeger tot nu. Binnen en buiten kun je oude vliegtuigen van dichtbij bekijken.

Daarnaast zijn er genoeg interactieve tentoonstellingen, bezoekers kunnen bijvoorbeeld zelf een vliegsimulator besturen en experimenteren met vliegtuigonderdelen. Ook zijn er genoeg speeltoestellen, een echte radiokamer en kinderen kunnen een piloten- en stewardessenopleiding volgen.

Slecht weer? Naar het museum! 5x leuke musea voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.