Streng opvoeden of liefdevol grenzen stellen?
Liever streng opvoeden of liefdevol grenzen stellen? Daarin kunnen ouders nogal eens van mening verschillen. Zo vindt de een dat kinderen van nu te ‘soft‘ worden opgevoed, terwijl andere ouders vinden dat een strenge opvoeding niet meer van deze tijd is. We duiken eens in de feiten.
Wat verstaan we onder streng opvoeden?
Streng opvoeden past bij de autoritaire opvoedstijl die draait om gehoorzamen en discipline. Hierin lopen de ouders voor het kind: ze bepalen alles voor het kind en stellen strenge regels op binnen het gezin. Die regels geven duidelijkheid aan kinderen, maar ze hebben hier zelf niets op in te brengen. Ze leren dus niet hun stem te gebruiken om weerbaar te worden en argumenten te weerleggen.
Ook wordt er niet van de regels afgeweken. Als kinderen zich toch niet aan de regels houden, dan wordt er een straf bedacht. Het doel van deze opvoedstijl is om sterke kinderen groot te brengen met een groot gevoel van verantwoordelijkheid en discipline.
Gebaseerd op angst
Op de korte termijn kan streng opvoeden werken. Een kind weet waar het aan toe is en houdt zich aan de regels, want als het dat niet doet, volgt er een straf. Kinderen gaan niet vaak over een grens heen, omdat ze bang zijn voor de reactie van de ouders. Omdat deze manier van streng opvoeden is gebaseerd op angst, kan het later mentale problemen opleveren bij de, dan volwassen, kinderen. Ze ervaren meer stress en hebben weinig zelfvertrouwen en kunnen zelf moeilijk keuzes maken of kritisch nadenken.
Wat verstaan we onder liefdevol grenzen stellen?
Liefdevol grenzen stellen past bij de autoritatieve opvoedstijl. Dit is een betrokken opvoedstijl waarbij duidelijke afspraken met het kind gemaakt worden. Ouders die liefdevol grenzen stellen staan naast hun kind en begeleiden door structuur te bieden. Er wordt met deze opvoedstijl altijd rekening gehouden met de gevoelens en behoeftes van het kind. Kinderen mogen ook in gesprek gaan met hun ouders over afspraken en regels binnen het gezin, zodat iedereen gehoord wordt.
Natuurlijk worden ook nu grenzen gesteld, maar deze zijn flexibeler dan die van ouders die streng opvoeden. Bovendien, en dat is misschien wel het belangrijkste verschil, is dat de afspraken en regels uitgelegd worden. Zo leert een kind niet alleen wat de regels zijn, maar ook waarom de regels er zijn.
Dat zorgt, samen met de autonomie die een kind krijgt, voor meer begrip en minder weerstand. Bovendien krijgen deze kinderen later een gezonder zelfbeeld en meer zelfvertrouwen, maar ook verantwoordelijkheidsgevoel.
Inzicht ontwikkelen
Opvoedcoach Steven Pont weet dit mooi te omschrijven: “Een hond zal nooit begrijpen waarom hij niet in de tuin van de buurman mag poepen. Maar kinderen kunnen inzicht ontwikkelen: ze leren begrijpen waaróm dingen wel of niet kunnen. En een belangrijke tool om dat inzicht te laten groeien, is uitleggen.”
De balans tussen streng opvoeden en liefdevol grenzen stellen
Het vinden van een juiste balans in beide opvoedstijlen is belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Ook verschilt de ene ouder van de andere, net als dat het ene kind van het andere verschilt. Het is daarom goed om altijd te kijken naar ieders behoeftes en wensen. Heb begrip en geduld en ga voor een logisch gevolg in plaats van straf.
Streng opvoeden of liefdevol grenzen stellen?
Wat ook belangrijk is om altijd in gedachten te houden is dat hoe we onze kinderen opvoeden, bepalen hoe ze later in het leven staan. Liefdevol grenzen stellen heeft de voordelen van structuur en discipline meegeven, maar dan zonder de negatieve sfeer die streng opvoeden met zich meebrengt. Het helpt kinderen om op te groeien tot zelfverzekerde, verantwoordelijke en empathische volwassenen.
Maar hoe stel je grenzen op een positieve manier en maak je tegelijkertijd toch goede afspraken met je kind? Zo stel je grenzen op een positieve manier én maak je goede afspraken met je kind
Eenvoudige manieren die écht werken om grenzen te stellen, volgens een expert