Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 22 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Jasper (43): ‘Ik vind mijn vrouw veel te soft tegen onze tieners’

Bij ouder wordende kinderen komen heel wat moeilijke situaties voor. Niet alleen tussen ouder en kind kunnen spanningen voorkomen, maar ook tussen beide ouders. Zo ook bij Jasper thuis: “Ik ben het zat dat ik altijd de boeman ben. Ik had wel wat meer pit verwacht bij mijn vrouw. Ze is veel te soft.”

“Dionne en ik hebben twee kinderen, een jongen van zestien en een meisje van veertien. We waren altijd een goed team, totdat onze kinderen in de puberteit kwamen. Onze zoon, Hugo, werd vanaf zijn dertiende een echte puber. Hij werd bijdehand, had nergens meer zin in en ging stiekem roken. Het heeft ons de laatste jaren veel pijn en moeite gekost om hem op het rechte pad te houden.

Dochter

Onze dochter, Livia, kwam toen zij elf was in de puberteit. Dit was in dezelfde periode als Hugo. Ook Livia werd al snel bijdehand, lui en zij was vanaf het moment dat ze op de middelbare school kwam alleen nog maar in zichzelf en haar vrienden geïnteresseerd. Dionne en ik vroegen ons vaak af waar we dit aan te danken hadden. Waar waren onze lieve kinderen gebleven? We herkenden ze amper nog.

Strenge vader

De afgelopen drie jaar ben ik van een relaxte vader zonder regels, in een strenge vader met tientallen regels veranderd. Ik had dit nooit van mezelf verwacht. Ik dacht altijd dat ik een vader zou worden, die een geweldige band met zijn kinderen zou krijgen en alles goed zou vinden. Dat is helemaal niet het geval. Integendeel. Ik ben degene die ons gezin op de rails houdt, want helaas heb ik niets aan Dionne. Ik vind mijn vrouw veel te soft in de opvoeding van onze tieners.

Softe moeder

Dionne is een ontzettend lieve moeder. Ze verzorgt de kinderen, en mij, erg goed. Maar de kinderen maken ook misbruik van haar. Zijn ze weer eens te lui om de fiets te pakken? Dan vragen ze hun moeder om ze ergens met de auto naartoe te brengen. Hebben ze geld nodig voor het zoveelste shirtje? Dan krijgen ze het van hun moeder. Ik vind dat ze daar eens mee moet stoppen, want ze krijgen al genoeg en ze kunnen zelf ergens naartoe fietsen. Ook als er weer eens een discussie gaande is en ik haar steun wil, dan wuift ze het weg. Ik ben het zat dat ik altijd de boeman ben. Ik had wel wat meer pit verwacht bij mijn vrouw. Ze is veel te soft.

In gesprek

Al meerdere keren ben ik het gesprek over onze pubers met Dionne aangegaan. Ook heb ik haar aangegeven dat we een team moeten zijn, dat samenwerkt. Niet dat elkaar tegenwerkt. Dat gevoel heb ik namelijk steeds meer. Ik ben telkens degene die grenzen en regels opstelt en zij? Zij laat mij alles met onze heftige pubers oplossen en dat ben ik helemaal zat. Als ik het aankaart zegt ze telkens dat ze eraan gaat werken, maar ze lijkt het maar niet te snappen. Ik vind dat erg jammer.”

Veerle (36): ‘Mijn kinderen maken elke dag ruzie. Ik kan niet meer…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.