Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Lisa: ‘Een échte Gossip Girl op school? Minder leuk als het om echte levens gaat’

“Aan het einde van mijn tienerjaren was Gossip Girl dé serie die iedereen keek. Niet voor niks, want de verhaallijnen over rijke tieners uit New York waren om te smullen.

Voor wie het niet kent: een groot onderdeel van de serie is dat schandalen en roddels over the Upper East Side worden gedeeld op een weblog met de naam Gossip Girl.

Gossip Girl

De tieners uit de serie sturen anonieme tips in over hun vrienden en vijanden, die vervolgens worden gepubliceerd en vaker wel dan niet grote schade aanrichten.

Leuk, als het draait om fictieve karakters die zoveel geld hebben dat ze ieder schandaal wel weer te boven komen. Minder leuk als het gaat om het echte levens.

Gossip Girl-accounts

Dat is echter wel wat er nu, bijna 15 jaar later, gebeurt. Zogenaamde Gossip Girl-accounts of Juice-accounts zijn een hit op social media. En ook op de middelbare school van mijn eigen kind blijken deze accounts onderwerp van gesprek.

Zo kregen alle ouders afgelopen week een mail met daarin de volgende boodschap: ‘Op meerdere plekken in het land zijn op TikTok juice-accounts actief, bijvoorbeeld onder de naam Gossip Girl, maar soms ook met de naam van onze school in de accountnaam verwerkt.

Hierop wordt onder meer actief opgeroepen tot het inleveren van roddels en onwaarheden
over leerlingen en docenten, die vervolgens worden geplaatst en gedeeld.’

Laagdrempelig

Gossip Girl in de realiteit dus, helemaal niet zo grappig als het klinkt. Pubers kunnen namelijk op deze manier heel makkelijk en anoniem anderen zwart maken, kwetsen en pesten. Met de komst van social media is het insturen van roddels heel laagdrempelig geworden en accounts zijn heel eenvoudig op te richten.

En niet zonder gevolgen. De roddels en het gepest kunnen namelijk zo ver gaan dat gepeste kinderen niet meer naar school willen of durven, of dat ze zelfs suïcidale gedachten krijgen, zoals Suzan vertelt aan De Telegraaf.

Het dan ook logisch dat scholen hard willen optreden tegen oprichters van deze accounts en zelfs de politie waarschuwt voor de praktijken. Het is namelijk zelfs strafbaar om roddels te verspreiden, waar of niet waar.

Rol van ouders

Toch is hierin natuurlijk ook een taak weggelegd voor de ouders. Dit onderwerp met je kind bespreken zou wat mij betreft namelijk iedere ouder moeten doen. Zelfs als je denkt dat je kind zoiets toch niet doet.

Gelukkig heeft mijn zoon, die net in de eerste klas zit, nog niets te maken gehad met deze Gossip Girl-accounts. Ik hoop natuurlijk dat dit zo blijft en we hebben er in ieder geval wel een gesprek over gehad, meer kan ik voorlopig niet doen.

Stiekem hoop ik wel dat deze trend, zoals zoveel trends, langzaam uitdooft als een nachtkaars. Want hoe sexy Chuck Bass ook is, in het echte leven zou hij gewoon een creep zijn.

XOXO”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.