Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 21 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: luchtvervuiling kan leiden tot bloeddrukproblemen bij tieners

Een nieuwe studie toont aan dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling geassocieerd wordt met een hoge bloeddruk bij tieners. Bij tienermeiden is dit verband nog sterker dan bij tienerjongens.

Dat blijkt uit onderzoek van Kings College London. Meer dan drieduizend jongeren van 11 tot 16 jaar deden mee aan het onderzoek.

Blootstelling aan stikstofdioxide

In het onderzoek kwam naar voren dat blootstelling aan hoge niveaus van stikstofdioxide in verband staat met een lage bloeddruk. Blootstelling aan fijnstof, kleine verontreinigende stoffen afkomstig van uitlaatgassen van auto’s en bouw- en industriematerialen, staat juist in verband met een hoge bloeddruk, met name bij tienermeiden.

De vervuilingsdeeltjes afkomstig van uitlaatgassen zijn klein genoeg om in het lichaam ingeademd te worden. Als dat gebeurt, kunnen deze in de bloedbaan terechtkomen en kunnen luchtvaten en bloedvaten beschadigd raken. Volgens de onderzoekers is er dringend uitgebreider onderzoek nodig om te beoordelen hoe luchtvervuiling de gezondheid van kinderen en tieners kan beïnvloeden.

Unieke kans

Volgens hoofdauteur Seeromanie Harding biedt hun studie een unieke kans om de blootstelling van adolescenten in achterstandswijken te volgen. Harding: “Aangezien meer dan een miljoen jongeren onder de 18 jaar in buurten wonen waar de luchtvervuiling hoger is dan de aanbevolen gezondheidsnormen, is er dringend behoefte aan meer van deze onderzoeken om een diepgaand inzicht te krijgen in de bedreigingen voor (en kansen voor) de ontwikkeling van jongeren.”

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat tieners uit etnische minderheidsgroepen thuis blootgesteld werden aan hogere jaarlijkse gemiddelde concentraties vervuiling dan hun blanke Britse leeftijdsgenoten. Maar de impact van verontreinigende stoffen op de bloeddruk zou niet afhankelijk zijn van etniciteit, gewicht of economische status.

Dit zijn de belangrijkste effecten van kinderyoga op de mentale gezondheid van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.