Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Columns 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Laurien: ‘Is er ook een middeltje tegen fantoomjeuk bij luizen?’

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Vorige week nam ze haar kleuter mee naar een winkel die alles heeft en kwam ze erachter dat dit, in combi met haar zoons puppy eyes, geen goed idee was. Deze week vertelt ze over het moment dat ze voor het allereerst in aanraking kwam met een echte luis op het hoofd van haar kleuter.

Hoe het mogelijk is weet ik niet, want als ik andere ouders moet geloven gebeurt dit om de haverklap, maar mijn oudste kwam voor het eerst na bijna zeven jaar thuis met neten in zijn haar. Na een waarschuwend berichtje van zijn juffen dat deze beesten gesignaleerd waren in de klas, bekeek ik even vluchtig zijn lange haar. Omdat luizen nog niet eerder voorgekomen waren bij ons thuis, verwachtte ik dus ook niet per se iets. Tot ik achter zijn oren iets aan een haar geplakt zag zitten. En daarnaast nog iets en nog iets en nog iets. NETEN!

In paniek zocht ik urenlang op internet naar alles over luizen

Ik krijg nog de kriebels als ik eraan denk. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het aan kriebelbeestjes. Diezelfde avond nog heb ik neet voor neet uit zijn haar gehaald. Met mijn nagels, want die luizenkam (ha, die had ik dan wel al jaren in huis!) deed z’n werk niet. Geen pretje, want het kind heeft veel en lang haar. De rillingen liepen over mijn rug, maar ik ging niet slapen voordat alles uit zijn haar was. Het viel nog mee gelukkig, een stuk of tien luizeneitjes heb ik gevonden. En meteen mezelf laten checken door de man, want ik had al fantoomjeuk vanaf het moment dat ik de eerste neet spotte bij mijn kleuter.

In paniek zocht ik die avond urenlang op internet naar alles over luizen. Thank god dat je niet meer alle knuffels, jassen en het beddengoed op honderd graden moet wassen. Ook appte ik een vriendin met noodkreten over wat te doen. Crèmespoeling in het haar en dan kammen met de luizenkam zou moeten werken. Verschillende middeltjes zouden luizen tegengaan of dood maken. Chloor schijnen de beesten ook niet van te houden. Ha! Dat kwam goed uit, want de kleuter moest die dag erna naar zwemles. Dat zal die luizen leren.

Die fantoomjeuk, is daar wat tegen?

Dagenlang checkte ik zijn haren, haalde nog wat neten weg en ook een echte volwassen luis. Waar die opeens vandaan kwam, geen idee. Opeens spotte ik hem, hij leek me zelfs grijzend aan te kijken. Maar, ik had ‘m snel te pakken en zwaaide nog net niet naar hem toen hij onder de kraan verdween. Ook onze andere kinderen moesten gecheckt worden natuurlijk. De peuter heeft net zo veel en lang haar als zijn broer en ook nog eens krullend. Hij was not amused toen ik weer aankwam met mijn zaklamp in de aanslag. Gelukkig zijn de beesten niet verhuisd en bleef het bij één kind. Twee weken lang luizenkammen bij eentje vond ik zelf ook wel genoeg.

Na de herfstvakantie komen de luizenmoeders (mij niet gezien #sorrynotsorry) weer checken in de klas. Als ik mijn werk goed heb gedaan, is er op het hoofd van mijn kind in ieder geval niets meer te vinden. Zou het opvallen als ik zelf tussen die kinderen ga zitten? Die fantoomjeuk, zoals ik het maar noem, is er namelijk nog steeds. Geen neet of luis te bekennen in mijn haar, maar die vreselijke jeuk blijft. Is daar ook een middeltje tegen?”

Als je kind steeds opnieuw hoofdluis heeft: zo kom je van luizen af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.