Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 22 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Luizen: de feiten en fabels over deze kriebelbeestjes op een rij

Vanaf het moment dat redacteur Laurien een berichtje kreeg van de juffen van haar zoontje over de luizenplaag die gesignaleerd was in de klas, is ze op onderzoek uitgegaan naar de feiten en fabels over luizen. Er heersen namelijk heel wat overtuigingen om van deze kriebelbeestjes af te komen die helemaal niet blijken te kloppen.

Maar, wat nog belangrijk is: wat klopt wel? Welke middeltjes of manieren zorgen ervoor dat die luizen zo snel mogelijk verdwijnen en zich niet nestelen op elk hoofd in huis? We zetten de luizen feiten en fabels op een rij.

Luizen: feiten en fabels

Is het een fabel dat je luizenshampoo moet gebruiken? En is het een feit dat je geen luizen krijgt als je weinig je haar wast? En hoe zit het met beddengoed, jassen en knuffels wassen? Je leest het hier.

Fabel: luizenshampoo is de oplossing

Help, er is hoofdluis gesignaleerd in de klas. Nu moet je meteen in de weer met luizenshampoo. Fabel! Luizenshampoo werd in onze tijd inderdaad ingezet tegen luizen. Tegenwoordig wordt dit afgeraden. Er is onvoldoende bewijs dat zo’n shampoo effectief is. Bovendien kunnen luizen resistent worden en heeft het een volgende keer zeker geen zin. Mocht je toch zo’n lotion of een natuurlijk middel willen gebruiken, dan moet je alsnog twee weken lang dagelijks kammen.

Feit: kammen is de oplossing

Kammen met een luizenkam heeft wel zin. Feit! Twee weken lang dagelijks het haar van je kind kammen met een luizenkam heeft effect. De luizen worden op die manier uit het haar gekamd. Op de website van het RIVM is te lezen: Als je twee weken lang dagelijks kamt, verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.

Fabel: nat kammen is beter

Nat kammen werkt het beste. Fabel! Nat of droog kammen maakt niet uit. Zolang je elk plekje maar meeneemt. Wel is het zo dat nat haar waar je wat crèmespoeling in aanbrengt makkelijker doorkambaar is.

Fabel: je moet alles wassen

Je moet al het beddengoed wassen, net als knuffels en jassen. Fabel! Ook dit is iets wat vroeger ter bestrijding van luizen werd gedaan. Tegenwoordig weten we dat een luis zich voedt met mensenbloed en op een hoofdkussen niet lang zal overleven.

Fabel: luizen kunnen springen

Hoofdluizen springen. Fabel! Luizen lopen van het ene hoofd na het andere. Dat is ook waarom kinderen er vaker mee te maken krijgen. Zij spelen vaak dicht op elkaar waardoor de luizen makkelijk van het ene naar het andere kapsel kunnen verhuizen.

Fabel: Luizen kunnen verdrinken

Hoofdluizen kunnen verdrinken. Fabel! Dat luisje houdt zich stevig vast aan een enkele haar wanneer je kind het water induikt. En daarna komen ze gezellig weer mee terug naar huis. Levend en wel.

Feit: luizen komen vaker voor in lang haar

Luizen zijn vaker te vinden in langer haar. Feit! Alhoewel ze ook in kort haar voorkomen, klampen ze zich makkelijker vast in lang haar. Tip: draag lang haar in een knot wanneer luizen op school gesignaleerd zijn.

Fabel: luizen houden van schoon haar

Luizen houden van schoon haar. Fabel! Luizen houden van mensenbloed, dus ze gaan en staan op elke haar die ze te pakken zullen krijgen.

Fabel: huisdieren kunnen luizen hebben

Luizen gaan van mens naar dier en andersom. Fabel! Dieren krijgen vlooien (die springen wel) en mensen krijgen luizen (die leven op mensenbloed). Je kind kan dus gewoon lekker met de viervoeter blijven knuffelen.

https://www.jmouders.nl/natuurlijke-middelen-luizen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.