Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouders van vriendjes aanspreken op hun regels? ‘Anders hou je je kind thuis’

Een tijdje terug deelden we op Facebook het dilemma van Merel (35). Haar dilemma luidde: ‘Bij zijn vriendje mag mijn zoon de hele dag achter een beeldscherm, moet ik die ouders erop aanspreken?’ Hierop kwamen bijna 800 reacties, waarin mensen hun mening gaven.

Wij delen een greep uit de reacties.

Hele dag achter beeldscherm

Als de zoon (10) van Merel bij zijn vriendje speelt, zitten ze gerust de hele middag achter een beeldscherm. Nu brengen de vrienden daar tegenwoordig ook de meeste tijd door, en zitten ze dus middagen achter elkaar achter een beeldscherm. “Ik heb het al eens voorzichtig benoemd tegen zijn ouders, maar ik kan natuurlijk niet de regels gaan veranderen daar.”

Hier lees je het hele verhaal van Merel.

1. Andere waarden en normen

Isa – “Nee. Wat er in een ander huis gebeurt, is niet aan jou om te bepalen. Als je niet wil dat je kind bij een ander thuis andere regels volgt, moet je ze niet samen laten spelen. Persoonlijk vind ik dat een kind ook best mag leren dat er thuis andere regels kunnen gelden dan elders. Zo leren ze andere waarden en normen respecteren.”

2. Respecteren

Najat – “Nee, je hebt haar manier van opvoeden te respecteren. En anders hou je je kind thuis. Tegenwoordig willen mensen zich overal mee bemoeien!”

3. Puberteit staat voor de deur

Femke – “Wen er maar vast aan, de puberteit staat al voor de deur en zeg dan maar dag naar dat uurtje per dag…”

4. Rekening houden met elkaar

Wendy – “Ik vind ‘hun/mijn huis hun/mijn regels’ een beetje kort door de bocht. Je kunt ook rekening houden met elkaar. Ik vraag bijvoorbeeld altijd aan kinderen als ze bij ons spelen of ze dat thuis ook mogen en heb daarmee respect voor de opvoeding van anderen.”

5. Middenweg vinden

Margreet – “Alles zou bespreekbaar moeten zijn. Meestal vind je samen een middenweg die voor iedereen prettig is.”

6. Afspraken maken

Michelle – “Je kan afspraken met je zoontje maken. Bijvoorbeeld om de beurt bij het vriendje en bij jou thuis spelen. zodat daar meer balans in komt. Of hem eerder naar huis laten komen, zodat hij daarna thuis nog even buiten kan gaan spelen. Wat de regels daar bij het vriendje thuis zijn, daar kun je je niet mee bemoeien. Daar heb je geen enkele zeggenschap over. “

7. De charme van bij andere kinderen spelen

Chantal – “Ik zou me daar niet mee bemoeien. Zo kun je wel aan de gang blijven met eetgedrag, wc gedrag, bedtijdgedrag en noem maar op. Bij anderen mogen andere dingen, dat is de charme van bij anderen spelen.”

8. Niet teveel focussen op één vriendje

Tamara – “Ik zou niet teveel focussen op één vriendje, maar kijken of hij ook wat vaker met andere kinderen (buiten) kan spelen.”

Onderzoek wijst uit: de meeste kinderen tot 5 jaar krijgen veel te veel schermtijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.