Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouders 3 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Meiden van traditie op NPO 3: ‘Mannen en vrouwen zijn niet gelijk’

Tradwives, oftewel vrouwen die terug willen naar de traditionele rolverdeling, worden steeds populairder. Dit fenomeen is overgewaaid vanuit Amerika en inmiddels zijn er ook in Nederland genoeg tradwives te vinden. NPO 3 volgt in de serie ‘Meiden van Traditie’ vier jonge conservatieve vrouwen.

NPO 3 beschrijft dat de vier vrouwen tegen de stroom in zwemmen en (deels) bewust kiezen voor een leven achter het welbekende aanrecht.

Traditionele rol van de man en vrouw

In deze webserie die te zien is op Youtube, maken we kennis met 27-jarige Zeynep. Ze is moeder van haar eenjarige zoontje. Momenteel is ze een alleenstaande werkende moeder, maar dit ziet zij het liefste anders. “De man zorgt financieel voor het gezin en de vrouw voor het kind, huishouden en de man”, benoemt zij. “Ik heb mijn kind niet op de aarde gezet om hem naar de opvang te brengen”, benadrukt zij. Het lukt haar vaak niet om haar tranen in te houden wanneer ze Dean wegbrengt.

Rinske is 26 jaar en verdiept zich sinds kort in de traditionele rollen van de man en vrouw. Dit komt voort uit haar christelijke geloof. Na een lange spirituele zoektocht naar zichzelf, heeft ze zich recentelijk laten dopen en heeft ze het christendom helemaal omarmd. Ze heeft geen man of kinderen maar wil dit wel graag. Ze vindt dat de man het leiderschap op zich moet nemen en dat de vrouw zich moet kunnen overgeven. Ook is het voor haar belangrijk dat de vrouw voor het systeem thuis en de kinderen zorgt.

Christelijke waarden zijn belangrijk

Astrid is 32 jaar en moeder van vier kinderen. Ze is naar eigen zeggen voltijds thuisblijfmoeder. Ze is christelijk en trouwde op haar achttiende met haar man. Een jaar later kreeg ze haar eerste kind. Ze vindt de christelijke waarden erg belangrijk. “God staat aan het hoofd, Jezus aan het hoofd van de kerk en de man aan het hoofd van het gezin”, vertelt ze. Ook wil ze aan andere vrouwen laten zien dat het leven niet ophoudt als je thuisblijft. Ze heeft een eigen onderneming en onderneemt verschillende extra activiteiten.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk

Alle vrouwen zijn het erover eens dat de man het gezin moet beschermen, voor het inkomen moet zorgen en dat de vrouw een verzorgende rol inneemt. “Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en niet gelijk, en dat is helemaal niet erg. Ieder heeft zijn eigen rol”, vinden Zeynep en Astrid. En dat geeft volgens alle vrouwen rust. Een vrouw kan zo haar vrouwelijkheid omarmen en voelt niet de druk om maar te kunnen doen wat de man doet.

Vrouwen hebben mannen, volgens de vrouwen, nodig. En afhankelijk zijn van een goede en betrouwbare man is belangrijk voor een vrouw. Ook zijn ze het erover eens dat tradwives totaal niet gevaarlijk zijn. “Wat is er gevaarlijk aan moeders die voor hun kinderen willen zorgen?”, zegt Zeynep.

Het feminisme is volgens de vrouwen doorgeslagen. “Vrouwen willen gezien worden als een man”, vertelt Rinske. En Astrid benoemt dat het nu lijkt alsof het van vrouwen verwacht wordt dat ze posities gaan bekleden die oorspronkelijk door mannen werden ingenomen.

Mede hierdoor komen vrouwen vaak in een burn-out en voelen ze dat ze tekortkomen op werkgebied maar ook als moeder, volgens Zeynep. Van mannen wordt veel minder verwacht, vindt Astrid.

‘Voor deze keuzemogelijkheid hebben vrouwen gestreden’

In de Youtube comments wordt benadrukt hoe fijn het is dat er nu keuzevrijheid is.

“Mooi toch dat elk koppel zelf de verdeling kan kiezen tegenwoordig. Niets engs aan deze dames en ook niets engs aan dames die volle bak werken. Iedere dame haar eigen voorkeur; dat is vrijgevochtenheid”

“Het fijne aan het feminisme is dat het ons vrouwen qua dit bvb de keuze geeft, of we een baan willen bvb of liever fulltime zorgen voor de kinderen. En conservatievere waarden hebben is helemaal prima maar dring die niet op aan anderen. Voor deze keuzemogelijkheid hebben vrouwen gestreden”

“Als hele gelukkige thuisblijfmoeder kan ik alleen maar zeggen dat ik bijna dagelijks te maken heb met een soort discriminatie omdat ik niet werk. Ik denk dat een tegenbeweging zoals dit daarom goed is. Dat mensen inzien dat iedereen zelf moet kunnen kiezen”

‘Deze manier van leven is achterhaald’

Maar er is ook kritiek in de comment sectie.

“Die Zeynep laat toch ook precies zien waarom deze manier van leven achterhaald is. Op het moment dat je zo hangt op de financiën van je man en die ervoor kiest om met een ander te gaan, is het ontzettend lastig om je eigen carrière weer op te pakken. Nu zie je je kind nog minder, heb je problemen om rond te komen en heb je een baan waar je met tegenzin heengaat.”

“Het risico om volledig afhankelijk te zijn van een ander persoon is gewoon te groot. Als je 15 jaar huisvrouw bent en je man verlaat je…. je hebt geen geld, geen werkervaring, gewoon niets. Of als blijkt dat je man je financieel, emotioneel, mentaal, fysiek misbruikt… Dan zit je daar in die situatie. In een ideale droomwereld was ik ook huisvrouw.”

“De realiteit is wel dat je vandaag de dag als jong gezin moeilijk rond kunt komen met één inkomen, laat staan kinderen opvoeden en een relatief comfortabel leven leiden.”

Terug naar de traditionele rolverdeling? Tradwives vinden van wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.