Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Puber 7 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen: ‘Haalt schaamte weg’

Regelmatig legt J/M Ouders een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. We vroegen een aantal ouders om hun mening over dit onderwerp.

Het is een veelbesproken onderwerp: gratis menstruatieproducten. Sommige gemeentes bieden al gratis tampons en maandverband aan op bepaalde plekken, maar helemaal gratis is het nog niet. Het komt dan ook voor dat jonge kinderen lessen op school missen, omdat er geen menstruatieproducten in huis zijn. Soms leidt het ook tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld infecties, omdat alternatieven bedacht worden zoals wc-papier of oude doeken en zelfs kranten.

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis geen geld voor maandverband of tampons, zo lezen we op armoedefonds.nl. Het heeft zelfs een naam: menstruatiearmoede. Er ligt op dit moment een voorstel in de Tweede Kamer om menstruatieproducten gratis aan te bieden voor mensen met een laag inkomen. Onze stelling luidt: menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd.

Stelling: menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd

Deze ouders geven aan of ze het wel of niet eens zijn met de stelling.

Het haalt schaamte weg en je kunt het gesprek aangaan, juist ook met jongens

Lara (38, moeder van twee jongens): “Eens, menstrueren is normaal en hoort bij het leven. Kinderen worden soms al op de basisschool ongesteld. Dan zijn ze een jaar of tien, elf. Hartstikke jong dus en zo’n kind denkt er echt niet elke maand aan om maandverband mee te nemen in de schooltas. Ik vind dan ook dat het gratis aangeboden zou moeten worden op scholen, maar ook op andere plekken. Denk aan sportclubs en openbare toiletten.

Tegenwoordig heb je zelfs menstruatieondergoed en cups, hoe fijn zou dat zijn geweest als je dit zelf had als kind dat menstrueerde? Het zou toch geweldig zijn als elk gezin met kinderen een aantal menstruatieproducten opgestuurd zou krijgen? Dit normaliseert ongesteld worden ook, er kan meer over gepraat worden thuis en kinderen zullen zich meer gesteund voelen. Als je een gezin met alleen maar jongens hebt, dan kun je ook het gesprek aangaan, zo gaan we ook menstruatieschaamte tegen. Niet meer dan logisch vind ik…”

Menstruatieproducten zouden voor iedereen, jong en oud, gratis moeten zijn

Laura (37, moeder van een dochter): “Ik ben het eens met de stelling, maar ik wil ‘m breder trekken. Menstruatieproducten zouden wat mij betreft voor iedereen, jong en oud, gratis aangeboden moeten worden. Dit gebeurt als in landen als Kenia en Schotland, daar is zelfs een wet ingevoerd erover. Ongesteld worden hoort er gewoon bij en menstruatieproducten zijn niet goedkoop. De overheid kan dit gewoon gratis maken, ik hoop dat ze dat ook snel gaan doen.”

Mensen kiezen zelf voor kinderen en de kosten die daarbij komen

Imke (33): “Waarom zou de overheid dat doen? Mensen kiezen toch zelf voor kinderen en dus voor de kosten die daarbij komen kijken. Dan kan alles wel gratis worden: lenzen, gehoorapparaten… Nee hoor, ik vind dit echt onzin. Als je een huismerk koopt, is het echt niet zo duur.”

Kinderen op de basisschool horen geen mobiele telefoon te hebben: ‘In een veilige omgeving kan ik de digitale wereld met ze verkennen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.