Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 26 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

4 manieren waarop iedere vader aan zijn mentale gezondheid kan werken

Het is een uitspraak die therapeuten graag gebruiken: zet eerst je eigen zuurstofmasker op. Ofwel: zorg goed voor jezelf, want dan kan je er pas voor de volle 100% zijn voor je gezin. Dit is misschien wel belangrijker dan ooit, want door de huidige omstandigheden gaan velen van ons gebukt onder stress. Begin jij vandaag ook met het zetten van de eerste stappen richting een betere mentale gezondheid?

En daarnaast moet je de basics natuurlijk niet vergeten, zoals gezond eten, regelmatig bewegen en genoeg slapen. Een goed begin is het halve werk…

4 manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

Probeer dit zoveel mogelijk door te voeren in je dagelijkse of wekelijkse routine.

1. Maak een einde aan te hoge verwachtingen van jezelf en anderen

Onvervulde verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling en frustratie. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je realistische verwachtingen hebt van jezelf en de mensen om je heen.

Het is niet vreemd dat je kind niet de hele dag geconcentreerd is tijdens de Zoom-lessen of dat je partner je niet meteen begrijpt. Dit kan je niet altijd verwachten. Leg de lat niet te hoog en trek je niet te veel aan van de eisen van buitenaf!

1. Probeer doelen te stellen voor de korte termijn

Doelen geven het leven meer richting en zin, want je hebt altijd iets om naar toe te werken. Richt je vooral op korte termijn doelen, want die kan je minder makkelijk negeren dan lange termijn doelen.

Geef jezelf iedere maand een doel om je energie op te richten, zoals drie keer in de week sporten of iedere avond een halfuur lezen. Dit zal je uiteindelijk meer focus, controle en energie geven.

3. Zorg voor eerlijke communicatie met je partner

De communicatie tussen je partner en jou moet open zijn, want op deze manier kan je rekening met elkaar houden. Krop je gevoelens niet op, maar deel dit met je wederhelft.

De meeste vaders zijn bereid om veel op te geven voor hun gezin, maar het is belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Zit je er aan het einde van de middag doorheen? Laat het weten aan je partner, want dan kan hij of zij even voor je inspringen. Je bent tenslotte een team, toch?

4. Maak genoeg tijd vrij voor jezelf (en je mentale gezondheid)

Gun jezelf (en je partner, natuurlijk) af en toe de tijd om op te laden. Het is bijvoorbeeld een idee om iedere dag een halfuurtje de tijd voor jezelf te nemen. En hoe je dit invult, is uiteraard helemaal aan jezelf.

Kies je ervoor om even rustig bij te komen of wil je ergens je energie in kwijt? Een warme douche, een rondje (hard)lopen met de hond, een goed boek lezen of een puzzel maken; het zijn stuk voor stuk activiteiten die stress kunnen verminderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.