Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit dat jongeren in Nederland steeds minder sporten

Dat de coronacrisis veel gevolgen heeft gehad voor onze beweging is niks nieuws. We werden geacht lange periodes binnen te blijven, sportscholen bleven gesloten en ook de sportlessen van kinderen gingen niet door. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel mensen minder zijn gaan bewegen. Verrassend genoeg is deze terugloop onder jongeren het grootst.

NOC*NSF doet elk jaar onderzoek naar de sportdeelname van Nederlanders. In 2021 liep vooral de sportdeelname van jongeren tot 18 jaar gigantisch terug.

Jongeren sporten steeds minder

Het zijn dus vooral de jongeren die verstek laten gaan aan een potje voetbal, tennis of andere sportactiviteit. In 2021 sportte nog maar 65 procent van de jongeren (13-18 jaar) maandelijks. Terwijl dat percentage in 2019 nog 78 procent was. Een enorme daling dus in twee jaar tijd. En die daling is alles behalve positief.

Sport en bewegen is namelijk ontzettend belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van jongeren. Jongeren die sporten zijn gezonder maar ook sociale vaardigheden worden middels sport en spel gestimuleerd. Zo krijgen ze hier meer zelfvertrouwen van en komt het sporten hun sociale gedrag ten goede. Dat staat nog los van het plezier dat kinderen beleven aan sporten.

Minder sporten bij verenigingen

Ook sportverenigingen zien de ledenaantallen in grote getale teruglopen de afgelopen jaren. Dat geldt voornamelijk voor verenigingen waar binnensporten worden beoefend zoals bijvoorbeeld zaalvoetbal, -hockey, -tennis en -basketbal. NOC*NSF is geschrokken van de afname van beweging onder jongeren tot 18 jaar. Er zal dan ook van alles in werking moeten worden gezet om een beweegcrisis te voorkomen.

Als ouder heb je een groot aandeel in het bewegingsgedrag van je kind. Zorg er daarom ook voor dat je kind voldoende beweging krijgt. Speel vaak genoeg buiten en maak je kind lid van een sportvereniging. Dat is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je kind maar ook voor zijn of haar sociale vaardigheden en mentale gezondheid.

Dit zijn de leukste ideeën om buiten te sporten met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NJI

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.