Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Ouders 25 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De moedermaffia: wie zijn het en wat doen ze eigenlijk?

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord óf te maken gekregen met de moedermaffia. Dat klinkt ontzettend bedreigend, als een georganiseerd clubje moedermisdadigers, maar dat valt gelukkig reuze mee. Wat moet je nu echt denken van de moedermaffia en hoe kom je van ze af?

En maak jij onbewust misschien wel deel uit van de moedermaffia?

Wat is de moedermaffia eigenlijk?

Het is geen officiële term, maar het internet is het er redelijk over eens dat het gaat om de definitie zoals die staat in het Algemeen Nederlands Woordenboek:Groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin.”

De moeders die zich als de moedermaffia gedragen, zullen maar al te graag kritiek uiten op andere moeders die het volgens hen niet goed doen. Dat kan op een felle, aanvallende manier maar ook op een meer subtiele manier, zodat je het eigenlijk niet doorhebt dat jouw opvoedstijl onder de loep wordt genomen.

Waar vind je de moedermaffia?

Overal. In de supermarkt, op het schoolplein, en bovenal op het internet. Daar kunnen ze namelijk vaak anoniem en zonder consequenties hun ongezouten mening achterlaten. Of het echt een nieuw fenomeen is? Waarschijnlijk niet. Moeders hebben elkaar altijd bekritiseerd, alleen is het nu door alles wat je op internet klakkeloos kunt schrijven erg tastbaar geworden, en hebben we er de naam ‘moedermaffia’ aan gehangen.

Kritiek krijgen als moeder

Denk je aan de moedermaffia, dan word je als moeder waarschijnlijk een beetje nerveus. Want welke moeder die haar stinkende best doet dag in dag uit zit nu te wachten op kritiek van een andere moeder, die het op haar manier doet en ervan overtuigd is dat dit de beste manier is? Je kunt er simpelweg vaak niks mee, en het kan kwetsend zijn. Kenmerkend is dat het commentaar van de moedermaffia vaak wordt gegeven en binnenkomt als veroordelende kritiek, in plaats van goed bedoeld advies.

Hoe je daar dan mee omgaat? Het beste is om je te beseffen dat écht iedere moeder maar wat doet. Er is echt geen enkele beste manier voor het opvoeden van je kind. Het allerbelangrijkste is dat jij een goed gevoel hebt bij jouw manier van opvoeden, en dat jouw kinderen gelukkig en gezond zijn. Dat is de enige perfecte manier om het te doen. Dus krijg je aanvallende opmerkingen over je moederschap? Negeren!

Dat geldt natuurlijk niet voor goedbedoeld advies, maar dat wordt in hele andere situaties en in een andere context gegeven.

Zelf deel van de moedermaffia?

Ongevraagd advies of opmerkingen over andere moeders kan dus hard aankomen. Maar misschien betrap je jezelf er ook regelmatig op eraan mee te doen. Gewoon omdat je denkt dat jouw manier van opvoeden beter is, of omdat je het commentaar gewoon niet voor je kunt houden. Dus, misschien kan ook jij wat vaker zwijgen als je iets bij een ander gezin ziet wat niet helemaal volgens jouw opvattingen gaat.

Maak je je oprecht zorgen, om een moeder of het welzijn van de kids? Zoek dan een privé moment om dit uit te leggen, en goedbedoeld advies te geven, dan komt het heel anders binnen!

Bemoeizuchtige schoonouders? Zo ga je met ze om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.