Valery de Voijs
Valery de Voijs Nieuws 1 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom tikken moeders eieren kapot op de hoofden van kinderen?

Je zult het wellicht gezien hebben. De video’s waarin moeders een ei kapot tikken op de hoofden van kinderen(!). De video’s gaan momenteel viraal op social media. Waarom doen de moeders dit? En wat moeten we van de eggchallenge vinden?

De ‘eggchallenge’ op TikTok begon onschuldig, maar roept al snel tegenstrijdige gevoelens op bij andere ouders.

Eieren kapot tikken voor de eggchallenge

De bijzondere eggchallenge begon zo’n twee maanden geleden. Een moeder tikte een ei kapot op het voorhoofd van haar dochter. Haar dochter begon in eerste instantie te huilen, maar kwam daarna in actie. Ze tikte namelijk ook een ei op het hoofd van haar moeder.

Deze video ging viraal en inspireerde duizenden andere moeders om hetzelfde te doen. Ieder kind reageert anders wanneer er een ei kapot wordt getikt op zijn voorhoofd. Het ene kind begint te huilen, terwijl het andere kind verbaasd aan zijn voorhoofd voelt.

Tegenstrijdige reacties

De trend lijkt misschien onschuldig, maar heeft veel reacties teweeggebracht. Dat is ook niet zo gek, sommige kinderen kunnen er namelijk behoorlijk verdrietig van worden. Andere kinderen geven aan dat ze pijn hebben en weer anderen schrikken enorm van het ei of worden boos.

Ierse kinderarts Dr. Niamh Lynch reageert op de trend en legt uit dat het brein van kinderen nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom weten kinderen het verschil niet tussen een grapje, of een aanval. “Vooral wanneer het om een fysieke actie gaat, zoals het slaan van een ei.”

Lynch vindt de hele actie vernederend voor kinderen: “Je vernedert niet alleen je kinderen, maar je filmt het ook nog eens én je post het online zodat iedereen het kan zien. Het is niet oké en ouders moeten hier onmiddellijk mee stoppen.”

https://www.tiktok.com/@tiktokkiddydoc/video/7268640846478658849

Ook kindertherapeut Amanda Mathers wordt emotioneel bij het zien van dit soort video’s. Zij benadrukt in haar video dat kinderen het gedrag van mensen uit hun omgeving overnemen: “Op deze manier leren ouders hun kinderen dat het oké is om met harde voorwerpen te slaan. Ze doen hun kinderen pijn en ze leren hen vervolgens dat dit ‘grappig’ is.”

Daarnaast is ze verbaasd dat ouders naar hun emotionele kinderen kunnen kijken en ze vervolgens kunnen uitlachen: “Dit is gewoon pesten.” Vervolgens gaat Mathers verder en voorspelt dat deze kinderen later óf zelf pesters zullen worden óf ze zullen juist slachtoffer worden van pesterijen.

@yourpediatricot

I know as parents you never want to harm your child. This post is meant to educate, for wny parwnts who were wanting to try this, or tor parents who already did this rrend and fan go back wnd have a conversation with their child about what happened. ••• Toddlers brains at this age don’t yet fully comprehend jokes like this and although they may laugh… their brain is thinking “WHAT THE HECK?!” ••• Skip this trend parents, it’ll save you in the long run 🤍 #eggcrackchallenge #eggcrackprank #eggcrackreaction #emotionalintelligence #raisingconfidentchildren #raisingkids #donttrythisathome #pediatricot

♬ Gentle and warm background piano(1262846) – Noru

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.