Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 10 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

5x verrassende inzichten over het opvoeden van een nieuwetijdskinderen

Er zit een nieuwe tijd aan te komen, een tijd die niet draait om materiële dingen, maar om spirituele waardes. Mensen gaan meer vanuit hun intuïtie leven en dat zie je hier en daar al gebeuren in de samenleving. Een nieuwetijdskind past perfect in die nieuwe tijd (vandaar dus de naam), want deze oude zielen hebben een hoog bewustzijnsniveau, zijn erg wijs en gevoelig. Maar dat maakt het als ouder soms ook lastig, want hoe kun je jouw nieuwetijdskind nu het beste opvoeden?

Sommige ouders herkennen zichzelf misschien ook wel in deze kenmerken, want onze generatie staat al veel meer open voor het spirituele dan generaties voor ons. Dat je dus een nieuwetijdskind op de wereld hebt gezet, is dan niet zo gek. We staan daar namelijk voor open en voeden onze kinderen een stuk bewuster op dan onze ouders en grootouders dat deden. Omgaan met een nieuwetijdskind vraagt dan ook om een andere aanpak en manier van opvoeden.

Het opvoeden van een nieuwetijdskind

Af en toe sta je met je mond vol tanden, als je kind weer eens een wijze uitspraak doet waar je absoluut niet tegenin kan gaan. Of wanneer je kind naar je toe komt om te vragen of alles wel goed met je gaat, op een moment dat het helemaal niet goed gaat, maar je dit dacht te verbergen. Een nieuwetijdskind voelt veel, vooral ook stemmingen van anderen en ze reageren vanuit hun hart. Er zijn dan ook een paar handige adviezen voor het opvoeden van jouw nieuwetijdskind:

1. Wees open en eerlijk naar je kind

Gevoelens hoef je niet te verbergen, want je kind voelt toch wel dat er iets is en zal er ook naar vragen. Wees dan ook open naar je kind toe, juist ook over je eigen gevoelens. En vertel eerlijk over situaties, ook als ze minder leuk zijn. Een nieuwetijdskind heeft veel moeite met oneerlijkheid, onrecht of dingen die (ook al is het goedbedoeld) achter worden gehouden voor het kind.

2. Geef ruimte voor creatieve uitspattingen

De kinderen van de nieuwe tijd zijn vaak creatief en kunnen dan ook uren bezig zijn met knutselen, kinetisch zand, open ended speelgoed, klei en ga zo nog maar even door. Geef je kind dan ook de ruimte om creatief te kunnen zijn, dat is ook erg fijn om te ontprikkelen.

3. Ontprikkelen met nieuwetijdskind

Omdat nieuwetijdskinderen moeite hebben met het verwerken van veel prikkels, bijvoorbeeld op school, dan willen ze thuis de mogelijkheid hebben om te kunnen ontprikkelen. Meditatie is hier een perfecte manier voor, of kinderyoga of een (voet)massage voor het slapen gaan.

4. Naar buiten

Buiten in de natuur komt een nieuwetijdskind goed tot z’n recht: hoofd leegmaken, genieten van buitenlucht, bomen, bloemen, water, zand, dieren: iets waar onze oude zielen veel behoefte aan hebben.

5. Sta open voor je kind

Sta open voor zijn wijsheid, zijn energie en empathie, zijn gevoeligheid, emoties en het ‘anders zijn of willen’. Dat is het mooiste wat je bij het opvoeden van je nieuwetijdskind kan doen: open staan en begeleiden.

https://www.jmouders.nl/dingen-waaraan-je-een-nieuwetijdskind-kunt-herkennen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.