Redactie
Redactie Opvoeden 18 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: een ‘harde’ opvoeding leidt tot ‘ongevoelige’ kinderen

Wanneer het aankomt op opvoeden, moet iedere ouder vooral z’n eigen ding doen. Want of je nou streng en gedisciplineerd bent of kinderen liefst zo vrij mogelijk laat: kritiek is er toch altijd.

Minder sociaal

Nieuw onderzoek waarschuwt echter dat ouders die er een harde opvoeding op na houden, ongevoelige, minder sociale kinderen kweken. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van onderzoek dat onder tweelingen werd gehouden op de University of Michigan en de University of Pennsylvania.

Schreeuwen en schelden

Als eerste een korte uitleg wat bedoelt wordt met ‘hard’ opvoeden. De onderzoekers verstaan daaronder verbale en fysieke agressie, schreeuwen, schelden en dreigen. Klinkt niet erg sympathiek en het zal je niet verbazen dat het ook leidt tot niet bepaald sympathieke kinderen. Een gebrek aan empathie en schuldgevoel is volgens de onderzoekers niet alleen maar aangeboren. Opvoeding speelt daar ook een belangrijke rol in.

Hard of hartelijk

De onderzoekers namen 227 identieke tweelingen onder de loep. De kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud moesten een vragenlijst van 500 vragen invullen. Die vragenlijst bevatte ook vragen over de sfeer thuis om te bepalen hoe hard of hartelijk ouders omgaan met hun kinderen. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de kleine verschillen tussen de antwoorden van de tweelingen om te bepalen of die verschillen leiden tot minder sociaal gedrag.

Verschil in opvoeding

‘Het onderzoek laat overtuigend zien dat opvoeding en niet alleen genen bijdragen aan de ontwikkeling van on-emotionele karaktertrekken’, zegt psycholoog Luke Hyde van de University of Michigan. ‘Omdat identieke tweelingen hetzelfde DNA hebben, weten we zeker dat het verschil in opvoeding dat de tweelingen ervaren bijdraagt aan de ontwikkeling van die eigenschappen.’

De wetenschappers hopen dat deze conclusie ze helpt om interventies op te zetten voor ouders en professionals die dat soort gedrag zien bij hun kinderen.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.