Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gender 27 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

LHBTI-kinderen voelen zich steeds minder veilig op school

Het gaat steeds slechter met de LHBTI-rechten in Europa. Nederland stond in 2019 op de twaalfde plek op de ranglijst van landen waar de LHBTI-gemeenschap zich fijn en veilig voelt. In 2018 stond ons land nog op de elfde plek en in 2017 op de tiende plek. Het gaat de afgelopen jaren dus ook steeds slechter met de LHBTI-rechten in ons land. En dit blijkt ook te gelden voor LHBTI-kinderen.

Dit blijkt uit het rapport Annual Review Of The Human Rights Situation Of Lesbian, Gay, Biseksual, Trans and Intersex People van de ILGA. De ILGA is een internationale organisatie die zich inzet voor de gelijke rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseseksuelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie. Bovendien strijdt de organisatie tegen homofobie en transfobie.

Totaalscore

Ieder land krijgt in het onderzoek een totaalscore. Deze is gebaseerd op de wetten en regels rond de rechten van de LHBTI-gemeenschap. Hiervoor wordt gekeken naar thema’s als familie, discriminatie en gelijkheid. Nederland scoort dit jaar 50 procent, vorig jaar was dit nog 60 procent.

LEES OOK: Steeds meer jongeren openlijk homo, lesbisch of biseksueel

Eenzaam en minder veilig op school

Volgens het rapport worden transgender kinderen twee keer zo vaak gepest op school als andere kinderen. Ook voor andere kinderen uit de Nederlandse LHBTI-gemeenschap blijkt school niet een fijne plek te zijn. Ze voelen zich eenzamer dan andere kinderen. Daarnaast voelen drie op de vier kinderen zich buitengesloten en krijgen ze vaker nare opmerkingen te horen.

Reactie COC

Een oplossing om de situatie voor de kinderen te verbeteren, zou kunnen liggen in de opleiding van docenten. Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland, vertelt aan RTL Nieuws: “In de docentenopleiding wordt er amper aandacht aan besteed. In de klas worden er wel lessen gegeven op LHBTI-gebied, maar de kwaliteit van die lessen laat nog te wensen over. Als je dat nooit leert, weet je ook niet hoe je die lessen moet geven.”

Op scholen worden wel al GSA’s (Gender and Sexuality Alliance) opgezet. Deze groepjes kinderen organiseren evenementen om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken. Zodat ieder kind op school de vrijheid voelt te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich te schamen of te verantwoorden. “Die GSA’s zijn er al op 80 procent van de scholen, en dat werkt goed. Maar ook dat is nog lang niet genoeg”, aldus Tijsma tegen RTL Nieuws.

LEES OOK: Praten over homo’s of de slavernij? Niet op school

Best en slechtst scorende landen

De top drie van veiligste/fijnste landen voor de LHBTI-gemeenschap zijn: Malta (90,4 procent), België (73,1 procent) en Luxemburg (70,4 procent). De drie slechtst scorende landen zijn Armenië (6,49 procent), Turkije (5,16 procent) en Azerbeidzjan (3,33 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.