Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gender 28 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Vanaf deze leeftijd ontwikkelen kinderen hun genderidentiteit en zo ga je daarmee om

Kinderen ontwikkelen al van jongs af aan hun genderidentiteit en dat gaat hun hele leven door. Wel zijn er verschillen per leeftijdsfase. Genderidentiteit bij kinderen geeft aan wie ze zijn en hoe ze zich voelen. Soms voelt je kind zich niet passen bij zijn of haar biologische kenmerken, in dat geval past de genderidentiteit niet bij de sekse van je kind.

De genderidentiteit bij kinderen staat niet van jongs af aan vast. Hoe kinderen zich voelen, hangt ook af van hun omgeving, de opvoeding en de maatschappij. Het is vooral belangrijk om hier zo mee om te gaan dat je kind zich begrepen en gehoord voelt.

Genderidentiteit bij kinderen

Hoe je kind zich voelt en wil uiten zal de hele opvoeding veranderen. Soms gaan kinderen door fases, maar soms voelen ze heel sterk aan dat ze een andere genderidentiteit hebben dan misschien van ze wordt verwacht. Het belangrijkste voor jou als ouder of opvoeder is om altijd te luisteren naar je kind en het ook serieus te nemen.

Genderidentiteit bij kinderen van 0 tot 4 jaar

Al in het eerste levensjaar van een baby leert het dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, door bijvoorbeeld stemmen te koppelen aan uiterlijke kenmerken. Rond de twee jaar mengt de maatschappij zich in de genderidentiteit bij kinderen. Kinderen zullen dan bijvoorbeeld een pop aan speelgoed voor meisjes koppelen. Door verschillende dingen te doen, kun je de ontwikkeling van de genderidentiteit van je eigen kind ondersteunen. Laat je kind bijvoorbeeld zelf kiezen met welk speelgoed het graag wil spelen. Soms kiezen jongens ervoor om zich te verkleden in een jurk: zij zien nog geen verschillen in genderexpressie, dat is het mooie van kinderen. Vermijd ook gendernormen zoals dat poppen voor meisjes zijn en auto’s voor jongens, maar ook dat meisjes lief horen te zijn en jongens vooral stoer. Leer in plaats daarvan aan je kind dat het mag zijn wie het wil zijn en eruit mag zien zoals het eruit wil zien.

De ontwikkeling bij kinderen van 4 tot 6 jaar

Op deze leeftijd kennen kinderen de verschillende geslachten en noemen ze zichzelf en anderen jongen of meisje. Ook weten ze dat de jongen die een jurk draagt, een jongen is en niet een meisje omdat hij een jurk draagt. Kinderen kunnen rond deze leeftijd voelen dat hun genderidentiteit niet bij hun sekse past. Dat ze bijvoorbeeld transgender zijn, ook al hebben ze nog geen idee wat dat betekent. In dat geval is het belangrijk om naar je kind te luisteren en die gevoelens serieus te nemen. Praat er samen over en kijk waar je kind zich wel goed bij voelt. Deze ontwikkeling kan tijdelijk zijn, maar ook dan is het belangrijk dat je kind zich gehoord voelt.

De ontwikkeling bij kinderen van 6 tot 10 jaar

Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt in het gezin, maar ook in de klas. Kinderen leren op deze leeftijd namelijk dat het soms niet leuk is om anders te zijn dan de norm vanuit de maatschappij. Denk aan een meisje in kleding die volgens de norm bij jongens hoort (genderexpressie) of een jongen met een vlecht, omdat hij dit mooi vindt. In de opvoeding kun je nog steeds benadrukken dat je kind zich niet hoeft te gedragen zoals de maatschappij dat graag wil, maar dat het mag zijn wie het wil en zich ook zo mag uiten. Leef dit ook voor door te letten op gendernormen in je taalgebruik. Bovendien is het heel belangrijk dat je kind leert over het aangeven en herkennen van grenzen bij zichzelf en anderen.

De genderidentiteit bij kinderen van 10 tot 23 jaar

Vrienden spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de genderidentiteit bij kinderen van deze leeftijden. Meer nog dan de ouders. Jongeren willen nu zelf eigen keuzes maken en gaan zit een beetje afzetten tegen de ouders (ook al sta je nog zo achter je kind, dit hoort bij de leeftijd). Kinderen worden nieuwsgierig naar anderen op seksueel gebied en ook dat helpt mee aan de eigen genderidentiteit. Ontdekken hoort erbij en rond de leeftijd van 15 tot 18 jaar leren kinderen over hun seksuele wensen en grenzen. Vaak al eerder, maar ook op deze leeftijd komen kinderen erachter of ze op iemand van hetzelfde geslacht vallen of niet. Geef je kind de ruimte om te ontdekken, maar blijf wel met elkaar praten. Zo leert je kind dat het altijd bij je terecht kan, ook als iets minder leuk voelt om te vertellen.

Zo remt gendergebaseerd speelgoed de ontwikkeling van jouw kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.