Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gender 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe kun je je kind steunen als het een andere seksuele geaardheid heeft?

Iedere ouder denkt na over de toekomst van zijn kind. Veel ouders hebben nog steeds het traditionele plaatje in hun hoofd als ze aan een partner voor hun zoon of dochter denken, maar wat als je kind een andere seksuele geaardheid heeft dan je had verwacht? Lees hieronder hoe je als ouder je kind kunt steunen als het homoseksueel of lesbisch blijkt te zijn.

Het hebben van een andere seksuele geaardheid kan best lastig zijn voor je kind. Misschien voelt het zich alleen, anders dan normaal of baalt hij of zij zelfs van zichzelf. De hoogste tijd om je kind bij te staan en te ondersteunen.

Kind steunen bij andere seksuele geaardheid

Is je kind kortgeleden uit de kast gekomen? Misschien voelde je het al eerder aan, maar misschien kwam het wel volkomen onverwachts. Het is heel belangrijk om er in deze heftige periode voor je kind te zijn. Dit kun je op de volgende manieren doen.

Praat erover

Het is belangrijk om in gesprek te gaan en te blijven. Misschien verloopt het gesprek in het begin stroef, gaat je kind huilen of loopt het weg als het gesprek in een discussie of zelfs ruzie eindigt. Wat er ook gebeurt: het is belangrijk om erover te blijven praten, hoe moeilijk dit ook is.

Wees er voor je kind

Laat je kind weten dat je trots op hem of haar bent en dat je van je kind houdt zoals het is. Je kind is op zoek naar zijn eigen identiteit en het is goed om er juist dan voor je kind te zijn. Laat je kind ook geregeld weten dat je het steunt en dat het altijd op jou kan rekenen.

Stel het gerust

Veel kinderen met een andere seksuele geaardheid hebben veel zorgen. Hoe zullen vrienden, vriendinnen en klasgenoten erop reageren? Wat zullen familieleden wel niet over hem of haar denken? Allemaal dingen waar kinderen zich druk om kunnen maken. Het is daarom goed om je kind gerust te stellen en je kind te helpen waar je kan. Ga bijvoorbeeld mee wanneer je zoon of dochter het aan anderen vertelt.

Breng hem of haar in contact met anderen

Niets is belangrijker dan een kind dat zichzelf kan zijn en zich goed voelt. Probeer je kind daarom in contact te brengen met leeftijdsgenoten die ook homoseksueel of lesbisch zijn. Daar kan je kind zichzelf zijn en hoeft hij of zij zich niet anders voor te doen. Ook zal je kind door die contacten snel meer zelfvertrouwen krijgen.

Op de basisschool praten over seksuele geaardheid en gender? In Florida wordt het verboden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.