Scholieren op Paarse Vrijdag: ‘Uit de kast komen is niet bijzonder’
Het is vandaag Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag kunnen scholieren en studenten de kleur paars dragen op school om hun solidariteit te tonen met lhbti’ers. Deze dag wordt elk jaar gevierd op de tweede vrijdag van december.
Een groot deel van alle middelbare scholen in Nederland doet volgens lhbti-belangenorganisatie COC dit jaar mee aan Paarse Vrijdag.
Paarse Vrijdag
Volgens Philip Tijsma, woordvoerder van COC, valt er nog genoeg te winnen. “Uit onderzoeken op scholen blijkt dat ‘homo’ nog steeds een van meest gebruikte scheldwoorden is.” Ook worden lhbti-leerlingen volgens hem tot drie keer vaker gepest dan niet-lhbti-leerlingen.
Intolerantie
Dat er nog veel te winnen is, laat ook de Landelijke Veiligheidsmonitor zien. Middelbare scholieren zijn volgens het onderzoek het minst vaak tolerant tegen lhbti-leerlingen.
Zo zegt 15 procent van de middelbare scholieren liever niet bevriend te zijn met transmeisjes. Bij dezelfde vraag over transjongens gaf 14 procent dat antwoord. Bij homoseksuele jongens was het 13 procent en bij homoseksuele meisjes 12 procent.
‘Uit de kast komen is ouderwets’
Op een deel van de middelbare scholen word je als lhbti-leerling wel geaccepteerd door klasgenoten. “Bij mij op school is uit de kast komen helemaal niet bijzonder”, vertelt de 16-jarige Chloe uit Amsterdam aan J/M Ouders.
“Het is eigenlijk een beetje ouderwets. Ik val zelf op meisjes, maar dat is op school nooit een issue geweest. De vraag of je op jongens of meisjes valt, wordt openlijk gesteld aan elkaar. Omdat ik er op school zo open over was en door de acceptatie van mijn medescholieren, kon ik er thuis ook heel open over praten met mijn ouders.”
Columniste Brenda opent eerste LHBTIQ+-camping voor kinderen en jongeren