Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Depressieve puber? Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van depressie bij tieners

Depressie is een veelvoorkomend probleem is bij pubers, zo blijkt uit een enquête van het CBS . Bijna 7 procent van de Nederlandse jongeren van 12 tot 18 jaar zegt dat ze in 2021 minstens zes maanden een depressie hebben gehad. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Depressieve gevoelens hebben een enorme impact op het sociale en emotionele leven van een puber. Helaas weten ouders vaak niet wat de oorzaak is van de depressie en hoe ze hun kind hierbij kunnen helpen.

Depressie

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van depressie bij tieners. Natuurlijk is elk kind anders en valt er daarom niet altijd precies een vinger op de oorzaak te leggen.

1. Social media

Pubers groeien op met het gebruik van social media en dit kan ertoe leiden dat ze zich minderwaardig en ongelukkig gaan voelen. Op social media worden ze namelijk constant blootgesteld aan het leven van leeftijdsgenoten die altijd gelukkig lijken. Hiervan kunnen pubers depressieve gevoelens krijgen.

2. Stressvolle gebeurtenissen

Ook stressvolle gebeurtenissen kunnen leiden tot een depressie. Een kind kan er plots alleen voor komen te staan door ruzie met vrienden of een verkering die uitgaat. Ook problemen op school of pesterijen kunnen een oorzaak zijn van depressie.

3. Hormonale veranderingen

Vergeet niet dat er in het puberlichaam van alles aan de gang is. Dit heeft een enorme impact op de emoties en de mentale gezondheid van je puber. Hierbij kun je denken aan stemmingswisselingen en slecht om kunnen gaan met tegenslagen. Dit kan uiteindelijk leiden tot angst en depressie.

4. Genetische factoren

Net als andere ziekten kan depressie erfelijk zijn. Het kan dus genetisch bepaald zijn dat je puber depressief wordt. Als er familieleden zijn met een depressie, zoals een van de ouders, heeft je kind ook een grotere kans om dit te ontwikkelen.

5. Traumatische gebeurtenis

Als laatst kan een traumatische ervaring, zoals seksueel of emotioneel misbruik een reden zijn voor depressie bij pubers. Deze oorzaak zal niet altijd meteen naar boven komen als je met je kind praat dus zal ook moeilijk herkent worden.

Depressie herkennen

Soms is het lastig om erachter te komen of je puber depressief is of gewoon een dipje heeft. Pubers die last hebben van mentale problemen vertonen vaak de volgende tekenen.

  1. Geen interesse in activiteiten
  2. Veranderingen in slaap- en eetgewoonten
  3. Prestaties op school dalen
  4. Veranderingen in stemming
  5. Agressief of opstandig gedrag
  6. Zelfbeschadiging

Meisjes zijn gevoelig voor depressies: 5 tips voor het opvoeden van een zelfverzekerde dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.