Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Eropuit 4 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Op vakantie met ongevaccineerde kinderen? Zo pak je dat het beste aan!

Zelf ben je waarschijnlijk gevaccineerd en zin om plannen te maken om met de kinderen op vakantie te gaan. Maar die zijn nog niet gevaccineerd en de vraag is of ze dat binnenkort zullen zijn. De vaccins zijn voor kinderen onder de twaalf namelijk nog niet goedgekeurd. Kun je dan wel op vakantie met ongevaccineerde kinderen? Zeker! Als je je goed voorbereidt. Met deze tips lukt dat.

Wijs op reis met je kinderen in tijden van net niet na covid

Uiteraard bepaal je zelf of je het risico aan wil gaan dat je kind op vakantie besmet wordt. Iedere ouder moet zijn of haar eigen afweging maken. Maar om je bij die afweging te helpen, enkele experts aan het woord in een artikel van de Huffington Post.

Is er sprake van onderliggende kwetsbaarheid?

Hoewel de risico’s voor kinderen op een ernstig ziekteverloop als ze besmet raken met het virus, veel kleiner is dan bij volwassenen, geldt dat niet als er onderliggende gezondheidsproblemen spelen. Bijvoorbeeld obesitas, longziekten, diabetes of een onderdrukte afweer kunnen zorgen voor een verhoogd risico. Wil je toch graag op vakantie? Ga dan met de huisarts in gesprek over waar je precies op moet letten en hoe je het risico voor je kind zoveel mogelijk kan beperken.

Hoe zit het met besmettingen ter plaatse?

Twee dingen zijn hierbij belangrijk. Allereerst, hoe is het met het virus op de plek waar je heen wil? Zijn er veel mensen besmet? Brazilië en India zijn beter om te mijden bijvoorbeeld, maar dat is een open deur. De John Hopkins Universiteit heeft een kaart waarop je per land kunt zien hoe het zit met het aantal vastgestelde besmettingen en het aantal overledenen als gevolg van corona. Ook interessant, en gebaseerd op de kaart van de John Hopkins Universiteit, is dit artikel van De Volkskrant.  Op deze site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de meest actuele reisinformatie en ook de inreis-eisen en verwachtingen met betrekking tot quarantaine bij terugkomst.

Het is wel een goed idee om ook zelf te gaan onderzoeken hoe is de situatie ter plaatse is, want misschien is het aantal besmettingen wel laag, maar is het gezondheidssysteem in een land niet sterk. Ook dan goed nadenken, want mocht je kind besmet en ziek worden, dan is er misschien niet de zorg voorhanden die je graag zou willen. Hier vind je een ranglijst uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin de gezondheidszorgsysteem met elkaar vergeleken zijn. Frankrijk zou dan de beste keuze zijn, en volgens deze lijst ben je daar als je ziek wordt, beter af dan in Nederland. We prijken op plaats 17.  Jammer dat Frankrijk nog steeds oranje is op de lijst van het Ministerie.

https://www.jmouders.nl/coronavirus-gedrag-van-pubers/

Welk vervoer?

Het beste is om de auto te nemen, omdat het een afgesloten omgeving is en jij en je kinderen nauwelijks met anderen in contact komen. Als je toch met het vliegtuig of de trein gaat, neem dan voldoende mondmasker mee en let erop of er door de vervoersmaatschappij belang wordt gehecht aan de coronamaatregelen, zoals social distancing. Als je onderweg stopt voor een plas- of eetpauze, goed handen wassen, en alle oppervlakten afnemen met desinfecterende doekjes.

Welke accommodatie?

Het beste is natuurlijk om voor een accommodatie te kiezen waar je zo weinig mogelijk met anderen in contact komt. Bijvoorbeeld een huisje aan het strand of in het bos. Wil je naar een camping of een hotel, dan neemt het risico op besmetting toe. Het voordeel van kamperen is dat je kinderen bijna onophoudelijk buiten zijn. Daar is het risico op besmetting weer minder.

Welke activiteiten gaan jullie doen?

Het wordt wat eentonig, maar ook bij de activiteiten is het belangrijk om goed na te denken over hoeveel mensen jullie daarbij tegenkomen. Kook je in je tent of huisje of ga je uit eten bijvoorbeeld? Steeds is het aantal nieuwe mensen dat jullie kunnen tegenkomen een van de criteria om over na te denken. Bij een restaurant is een terras met tafeltjes op afstand weer een verzachtende factor, uiteraard.

Leef met elkaar alsof je nog niet gevaccineerd bent

Dus een genoeg mondkapjes mee en goede hygiënische maatregelen, zoals desinfecterende gel en desinfecterende doekjes. Want hoewel jij het gevoel hebt dat je de teugels al kunt laten vieren vanwege je vaccinatie, kunnen je kinderen nog wel besmet worden.

Maar vooral: geniet!

Jullie kunnen na meer dan een jaar pandemie, lockdowns, schoolsluitingen, thuisonderwijs en wellicht zorgen om familieleden of jullie zelf, een paar weken vakantie goed gebruiken om weer op te laden. Dat is goed voor jullie mentale gezondheid. Dus als je gaat en je hebt je goed voorbereid, neem het ervan!

Zo kun je als gezin weer wennen aan alle prikkels ná corona

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WereldgezondheidsorganisatieJohn Hopkins Corona Virus Resource Centre

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.