Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 7 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Het was weer smullen bij Opvoeden doe je zo: ‘Dat hele strenge werkt gewoon niet, dat zie je’

De tweede aflevering van het programma Opvoeden doe je zo was gisteravond weer te zien op RTL4 onder leiding van presentator Robert ten Brink, zelf vader van vijf dochters, en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens. Zij geeft haar pedagogische kijk op de manier van opvoeden van de ouders. De conclusie van deze aflevering bleek dat streng opvoeden gewoon niet werkt.

De tweede aflevering keken we weer mee met de vier gezinnen met de volgende opvoedstijlen: de natuurlijk opvoeding, de multiculturele opvoeding, de stimulerende opvoeding en de open minded opvoeding. De vier andere gezinnen mochten hun ongezouten mening geven.

(Streng) opvoeden doe je zo: ‘Liegen is een doodzonde’

Wat gebeurt er als je je kind alleen laat met zoete verleidingen, is de eerste opdracht. Een tafel vol snoep, een taart die versierd moet worden en uit elk gezin een kind dat wordt aangewezen als leider. Eén voor één worden de kinderen neergezet aan de tafel en de rest gaat vervolgens even weg. De kinderen mogen nergens aankomen, gaat dit goed? “Liegen is de doodzonde”, zegt moeder Anastasie. “Niet ervan snoepen hè”, zegt Afke tegen haar kind. Gaan de kinderen luisteren? Sommigen kunnen zichzelf beheersen, maar lang niet allemaal. Liegen ze er vervolgens over of niet?

Daarna gaan de kinderen de taart versieren waarbij één kind de leiding heeft. Eigenlijk gaat dat goed en is het heel gezellig, tot een van de kinderen een scheldwoord zegt. Moeder Anastasie wordt erg boos en stuurt haar dochter (die de leiding over de taart had) naar de gang. Toen ze terug mocht komen was de taart al versierd door haar broertjes. De andere ouders hebben hier een mening over. Zij zijn het erover eens dat té streng, niet werkt. Dit vonden de kijkers:

https://twitter.com/_cloudy_a/status/1567226382299578369

Alleenstaande vader Robert krijgt veel lof

In de aflevering krijgen we een stukje te zien uit het leven van alleenstaande vader Robert, ook wel Miss Riva Diva, die open minder opvoedt. Hij en zijn kinderen hebben een zware tijd achter de rug, zowel in de relatie met de moeder van de kinderen als financieel. Er is veel lof voor Robert vanuit de andere ouders en de kijkers:

In een volgende opdracht mogen de gezinnen naar een pretpark. Daar krijgen ze te horen dat ze maar in één attractie mogen… De teleurstelling is natuurlijk groot bij de kinderen. Kan iedereen overleggen, stemmen en een beslissing maken waar iedereen achter staat?

Moeder Anastasie wil in de achtbaan, dus die probeert haar kinderen daarvoor te motiveren. Haar kinderen willen ergens anders in en Anastasie laat nog even duidelijk weten dat zij graag in de achtbaan had gewild. De andere ouders complimenteren haar omdat ze ook haar teleurstelling laat blijken aan de kinderen. Dit vonden de kijkers:

Volgende week bij Opvoeden doe je zo

Volgende week zien we hoe de andere gezinnen de opdrachten uitvoeren, met onder andere de regelvrije ouders en de gedisciplineerde ouders. Dat wordt vast ook weer smullen!

Kijkers Hoe gaat dat bij jullie thuis? hebben kritiek op gezin dat kinderen prikkelarm opvoedt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.