Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 14 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Opvoedstijlen opnieuw tegenover elkaar in Opvoeden doe je zo: ‘Hoezo moeten ze water drinken?’

De derde aflevering van het programma Opvoeden doe je zo was gisteravond weer te zien op RTL4. Onder leiding van presentator Robert ten Brink, zelf vader van vijf dochters, en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens geven acht gezinnen een kijkje in hun opvoedstijl. Anne-Marie geeft haar pedagogische kijk op de manier van opvoeden van de ouders. We zien dit keer twee uitersten in Opvoeden doe je zo: de regelvrije opvoeding (ja, een opvoeding zonder regels) en een streng gedisciplineerde opvoeding.

De derde aflevering keken we mee met de vier gezinnen met de volgende opvoedstijlen: de Surinaamse opvoeding, de gestructureerde opvoeding, de gedisciplineerde opvoeding en de regelvrije opvoeding. De vier andere gezinnen geven hun ongezouten mening.

De regelvrije opvoeding: ze mogen doen en laten wat ze willen

De familie Jelsma houdt er een regelvrije opvoeding op na. Dat betekent doen en laten wat je wil. De twee jonge dochters uit het gezin hebben bijvoorbeeld geen schermtijd, mogen wanneer ze willen de snoepkast induiken en hebben geen structuur of routines. Ook zien we de gedisciplineerde opvoedstijl van de familie Neven. Alles in het grote gezin, dat bestaat uit moeder Inge, vader Johannes en hun zes kinderen, draait om het geloof en muziek. De opvoeding wordt gedaan zoals staat in de bijbel: een tv is er niet en vloeken is ten strengste verboden.

Een beetje tussen deze twee uitersten in zweven de Surinaamse opvoedstijl (ouders zijn de baas in huis) van de familie Josafath en de gestructureerde opvoeding van alleenstaande moeder Zeneguy Gambier (volgens een strak schema).

Culinair uit eten

In de aflevering gaan de gezinnen culinair uit eten. Daar krijgen ze iets voorgeschoteld dat de kinderen nog nooit gegeten hebben of zelfs niet kennen: oesters. De gezinnen gaan de uitdaging aan.

Bij de regelvrije opvoeding van de nuchtere familie Jelsma, die nergens een probleem van maken, proeven de dochters de oesters zonder enige druk van de ouders. Toch krijgen ze kritiek van de anderen over het drinken van de meisjes, ze krijgen namelijk limonade, terwijl veel ouders vinden dat ze water zouden moeten drinken. “Hoezo moeten ze water drinken? Ze drinken nooit water, wij zelf ook niet”, reageert moeder Wendy op de feedback die zij krijgen van andere ouders.

Moeder Inge van de gedisciplineerde opvoedstijl laat haar kinderen met humor proeven, vader Johannes vertrekt geen spier. Tot twee kinderen hun oester uitspugen, omdat ze het echt niet lekker vinden. Dan roept hij: “Doe normaal!” Dit vinden de kijkers van deze twee opvoedstijlen.

https://twitter.com/Angelinlove82/status/1569784048662224899

Kritiek op de gestructureerde opvoedstijl en de gedisciplineerde opvoedstijl

De andere gezinnen vragen zich in deze aflevering af of de kinderen uit zowel de gestructureerde opvoedstijl als de gedisciplineerde opvoedstijl wel genoeg ruimte krijgen om zich persoonlijk te ontwikkelen. Zo moet de achtjarige J’Noah elke dag alles volgens zijn schema doen. Inclusief twee uur schermtijd en twintig minuten speeltijd, waar geen minuut vanaf wordt geweken. Andere ouders vinden dat hij zo geen eigen (spontane) invulling kan geven aan zijn dag. Moeder Zeneguy verweert zich: “Ik ben alleenstaande moeder. Ik moet plannen.”

Wat betreft de gedisciplineerde opvoedstijl van het streng gelovige gezin: hiervan vinden de ouders dat er erg veel druk wordt gelegd op de zes kinderen. Zo moeten ze elke dag vroeg opstaan om kerkliederen te zingen met het hele gezin. Ook moeten ze allemaal iets muzikaals doen en zich daar voor de volle 100 procent voor inzetten, zelfs wanneer ze een keer geen zin hebben.

Het was weer smullen bij Opvoeden doe je zo: ‘Dat hele strenge werkt gewoon niet, dat zie je’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.