Laura Saija
Laura Saija Uncategorized 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Ouders kiezen massaal voor particuliere scholen, ondanks hogere kosten

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar particuliere, kleinschaligere scholen te sturen, ondanks de hogere kosten. Deze vorm van onderwijs wint snel aan populariteit en nieuwe scholen verschijnen als paddenstoelen uit de grond om aan de groeiende vraag te voldoen.

Volgens gegevens van de Onderwijsinspectie is het aantal kleine scholen in Nederland in vijf jaar tijd verdubbeld. In 2018 waren er 58 particuliere basisscholen en 10 particuliere middelbare scholen.

Particuliere school

Op 1 juni van dit jaar waren er 101 basisscholen van dit type en nog eens 39 scholen in het voortgezet onderwijs geregistreerd, een aanzienlijke groei. De stijging van het aantal particuliere, kleinschalige scholen lijkt voornamelijk te komen door de coronapandemie.

Inspecteurs vertellen aan het AD: ‘Ouders zagen dat hun kinderen anders, en soms ook sneller, leerden.’ De scholen zouden hierdoor inspringen op een andere manier van lesgeven, waar soms meer aandacht wordt besteed aan een eigen levens- of opvoedingswijze.

Verschillende soorten scholen ontstaan

Er zijn verschillende soorten scholen ontstaan om aan de diverse behoeften van ouders en kinderen te voldoen. Deze scholen bieden unieke kenmerken, zoals scholen waar kinderen zelf de koers van hun leerproces kunnen bepalen, scholen die verbonden zijn aan specifieke politieke stromingen of scholen waar kinderen met specifieke behoeften extra rust kunnen vinden en waar meer aandacht is voor natuur en ruimte.

Op deze scholen wordt gestreefd naar een onderwijsbenadering waarbij kinderen gemotiveerd worden om te leren vanuit hun eigen motivatie. Er wordt nadruk gelegd op het stimuleren van de eigen inbreng van het kind, het leren in gemengde leeftijdsgroepen en het bevorderen van respect voor zowel de samenleving als de natuur.

Duur

Volgens gegevens van Particulier Onderwijs Nederland variëren de tarieven voor particuliere basisscholen tussen 13.800 euro en 19.000 euro per schooljaar. Voor een middelbare school in de bovenbouw betalen ouders gemiddeld 24.300 euro per jaar. Het zijn de ouders zelf die verantwoordelijk zijn voor de kosten van het onderwijs op deze scholen.

Of kleine scholen financieel stabiel kunnen blijven, is nog maar de vraag. Vooral gezien het feit dat ze vaak een klein aantal leerlingen hebben. Het financiële plaatje van deze scholen is vaak onzekerder in vergelijking met regulier onderwijs, dat gefinancierd wordt door de overheid.

Documentaire ‘Kansen zijn te Koop’ onderzoekt het particuliere onderwijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.