Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Documentaire ‘Kansen zijn te Koop’ onderzoekt het particuliere onderwijs

“Wie is er niet groot geworden met het idee dat iedereen gelijke kansen heeft? Ik laat je zien dat dit klinkklare onzin is.” Zo begint Sander Schimmelpenninck de derde aflevering van zijn documentaireserie Sander en de Kloof. Deze week duikt hij in de wereld van de kwaliteit van het onderwijs, en welke rol jouw portemonnee daarin speelt.

Tien jaar geleden bestonden er nog zo’n 22 particuliere scholen. Tegenwoordig is dat verdriedubbeld met het Luzac als oudste en grootste aanbieder. En daar willen wij natuurlijk maar al te graag alles over weten.

Particulier onderwijs

Je hele schoolcarrière op een privéschool doorbrengen. Dat is anno 2022 niet uitzonderlijk. Het idee achter privé-onderwijs is dat de klassen kleiner zijn waardoor leerlingen meer aandacht krijgen van docenten. Schimmelpenninck gaat erop uit en zet een aantal visies over deze scholen naast elkaar.

Hij begint in Laren waar een handjevol kinderen voor 25.000 euro per jaar naar een particuliere basisschool gaat. Wanneer hij aan één van de moeders vraagt waarom zij voor deze school gekozen heeft geeft ze aan dat een grote klas niet bevorderlijk was voor haar dochter. In groep 4 gingen haar leerprestaties achteruit, en vanaf dat moment hebben ze ervoor gekozen om naar een privéschool te gaan. Wat de school volgens de moeder zo bijzonder maakt? “Je ziet het. Het is een prachtige locatie”, antwoordt de moeder.

Luzac

Ook op het middelbare onderwijs kun je 25.000 euro per jaar neerleggen voor een privéschool. Schimmelpenninck spreekt met één van de studenten en vraagt hem waarom hij voor deze school heeft gekozen. Volgens student Willem zat zijn vader achter de keuze: “Anders had ik de Havo nooit gehaald. Stiekem voelt het wel een beetje als valsspelen. Ik heb een joker ingezet.”

Jackeline Tullenaar, rector op het Luzac Eindhoven ziet het anders: “We zijn er voor de middelbare scholier. De leerling die vastloopt in het reguliere onderwijs.” En dat hoort geen probleem te zijn volgens Tullenaar. Volgens de rector zijn ouders bereid om te betalen en zien zij het bedrag als een investering in de toekomst van hun kinderen.

En daar ligt volgens Schimmelpenninck dan ook het probleem. Hij kan zich namelijk voorstellen dat de kinderen van particuliere scholen op latere leeftijd betere kansen krijgen dan andere leerlingen. Een sorteerfabriek voor succesvol en onsuccesvol.

Dat is voor Darine heel herkenbaar. Deze student kon namelijk ook wel wat hulp gebruiken tijdens zijn schooltijd. De bijlessen waren 300 à 400 euro, en dat kon zijn vader niet financieren: “Heel spijtig. En oneerlijk”, aldus Darine. Of je je nu kunt vinden in de mening van Schimmelpenninck of je aansluit bij Tullenaar is nog maar de vraag. Een aanrader is deze documentaire in ieder geval wel.

Meer weten over het kiezen van de juist basisschool? Dan zullen deze tips je gegarandeerd helpen!

De aflevering van Sander en de Kloof. is nu te zien op npo.nl.

‘Hóren we nog wat?’ Hoe weet je wat er speelt als je kind op de middelbare school zit?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.