Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dichter Kinderboekenweek Pim Lammers trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers, de schrijver van het Kinderboekenweekgedicht van dit jaar, laat weten dat hij zich terugtrekt vanwege doodsbedreigingen. Hij zou verhalen die bestemd zijn voor volwassenen op een schokkende en schurende manier schrijven.

Lammers liet aan de organiserende stichting, de CPNB, weten dat hij zich terugtrekt.

Verhaal voor volwassenen

Eerder deze week ontstond er opschudding over een geschreven verhaal voor volwassenen van Lammers in een literair tijdschrift in 2015. Dat verhaal ging over de relatie tussen een jongen en zijn trainer. Dit zorgde voor veel boze reacties en zelfs doodsbedreigingen bij hem en hij werd onder andere een pedofilieactivist genoemd.

“Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan”, vertelt Lammers aan de CPNB. “De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.”

Literaire vrijheid

De CPNB laat weten nog steeds achter hun keuze te staan om Lammers uit te kiezen voor het gedicht: “We hebben met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk.”

Volgens de CPNB moet er iets veranderen wat betreft de veiligheid van schrijvers: “We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.” Hoewel Lammers veel negativiteit over hem heen kreeg, zijn de meningen toch wel verdeeld. Zo zijn er ook mensen die het opnemen voor hem en over een schande spreken dat hij nu zoveel haat krijgt.

Meningen

Tweede Kamerlid Wybren van Haga wil opheldering van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarop Heleen van Royen het voor Lammers opneemt. Zangeres Monique Smit noemt Lammers een viespeuk en zo zijn er nog veel meer mensen die er wat van vinden. De meningen zijn verdeeld.

https://www.jmouders.nl/leerzame-kinderboeken-seizoenen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.