Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Puber 26 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Na boek nu ook podcast van Kluun over pubers: ‘Scholen moeten om 10 uur beginnen’

Een puber in huis is allesbehalve saai, dat kunnen alle puberouders wel beamen. Het is de tijd waarin je kind steeds meer zijn eigen identiteit krijgt en zelf dingen gaat ontdekken. Dat kan best spannend en uitdagend zijn voor de puber, maar ook voor de ouders. Kluun weet daar alles van en wil ouders dan ook graag helpen.

Na zijn boek Help, ik heb een puber! komt hij nu ook met een podcast met dezelfde naam.

Omgaan met de puberteit

Samen met collega-schrijver en pubermoeder Yvanka van der Zwaan helpt Kluun ouders om te gaan met de puberteit. In de podcast staat wekelijks een ander thema centraal dat met een expert wordt besproken. De eerste aflevering is vanaf vandaag, 26 januari, te horen op onder meer Spotify.

“Kluun schreef in zijn boek Help, ik heb een puber! hoe het allemaal hoort. In de podcast vertellen we hoe het in werkelijkheid gaat”, vertelt Van der Zwaan. Kluun vult aan: “Want laten we eerlijk zijn, of je nou puber of puberouder bent, we struikelen allemaal door de puberteit heen.”

Grappige wezens

Dat Kluun na zijn boek ook een podcast over pubers maakt, is niet heel verrassend. Maar waarom besloot Van der Zwaan om ook mee te werken? Ze vertelt het in de eerste aflevering: “Ik vind pubers hele grappige wezens, omdat ze van die verschrikkelijke dingen tegen je zeggen die niemand tegen je durft te zeggen, die meestal waar zijn.”

En hoe steekt de podcast dan in elkaar? “We leggen iedere week situaties voor over pubers die voor iedereen herkenbaar zijn”, vertelt Kluun. “We vertellen over ons eigen leven en onze pubers. Deze week gaan we het hebben over slapen. Hoe krijg je pubers in bed, en moeilijker nog, hoe krijg je ze uit bed?”

24-uurs maatschappij

Ook Shalini Soechitram, kinder- en jeugdpsychiater en somnoloog (slaapgeneeskundige) was bij de eerste aflevering aanwezig. Zij vertelt dat pubers, hoewel dat zeker persoonsgebonden is, gemiddeld genomen tussen de acht en tien uur slaap nodig hebben. “Alleen: daar komen ze niet aan toe”, aldus Soechitram. “Door de huidige maatschappij neemt de slaapduur door de jaren heen af. We zien dat ook bij de algemene bevolking. We leven in een 24-uurs maatschappij. Dat maakt dat we alles kunnen doen tot midden in de nacht.”

Doordat pubers te maken hebben met slaaptekort, zien ouders, leerkrachten of bijvoorbeeld stagebegeleiders volgens Soechitram dat pubers minder geconcentreerd, chagrijnig en prikkelbaar zijn en dat ze hun bed niet uitkomen. “Maar wat onze pubers zich niet realiseren, is dat het ook een impact heeft op het hele lichamelijk functioneren”, vertelt ze.

“’s Nachts reset je lichaam zich op verschillende niveaus, waaronder het hormoonstelsel. Belangrijke hormonen waar we mee te maken hebben, zijn de hongerhormonen. Als je te weinig slaapt, kan dat niet voldoende resetten. Met als gevolg, en dat zien we vaker bij pubers, dat ze veel meer honger gaan krijgen.”

Schooltijden verplaatsen

Dat is voor Kluun en Van der Zwaan, en waarschijnlijk heel veel andere puberouders, een echte eyeopener. Het is namelijk zo herkenbaar. Toch blijft het een lastig onderwerp, vindt ook Kluun: “Pubers willen ’s avonds nog niet naar bed, want ze hebben ook nog geen slaap. Dus die pubers slapen eerst niet, en dan ’s ochtends moeten ze er extreem vroeg uit.”

Nu blijkt uit een onderzoek uit Oxford dat als je de schooltijden voor 14-, 15- en 16-jarigen verplaatst naar later op de ochtend, de kinderen beter presteren dan de jongeren die ’s ochtends om 8 uur eruit moeten en om 9 uur op school moeten zijn. Dat vinden Kluun, Van der Zwaan en Soechitram een heel goed idee.

Kluun: “Dus eigenlijk zou de maatschappij in een ideale situatie zich moeten aanpassen en de scholen om 10 uur moeten beginnen?” Soechitram vult aan: “Dan zit je wel in het ritme van die puber. Dat wil niet zeggen dat je alle schooltijden voor iedereen moet veranderen, maar voor die puberleeftijd zou je daar wel naar kunnen kijken. Om te zorgen dat deze populatie zich beter kan ontwikkelen en dus ook een prettigere burger is, ook voor bijvoorbeeld de leerkracht.”

Vind je dit nou interessant en wil je hier mee over weten? Luister dan de eerste aflevering van de podcast, daar wordt nog veel meer over het onderwerp verteld.

Angela (43): ‘Mijn man pakt onze puberende zoon veel te hard aan’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.