Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 5 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Angela (43): ‘Mijn man pakt onze puberende zoon veel te hard aan’ 

Voor veel ouders is het geen pretje om een puber in huis te hebben. Een grote mond, niet luisteren en hun eigen regels maken. Angela’s zoon is een echte puber, waar vooral haar man zich erg aan stoort. Haar man pakt hun puberende zoon dan ook veel te hard aan. “Soms vechten ze zelfs met elkaar.”

“Onze zoon Stanley is nu net zestien jaar en is sinds hij twaalf is volop aan het puberen. De afgelopen vier jaar was hij dwars, bijdehand en daarnaast ook nog eens lui. Behalve school, zijn bijbaantje op zaterdag en voetballen, doet hij vrij weinig. Als we thuis van ons werk komen, dan ligt hij op de bank te chillen. En dat terwijl hij nog huiswerk moet doen en mee moet helpen in het huishouden.

Helpen in het huishouden

Omdat Stanley zo lui is en niets uit zichzelf doet, hebben we hem sinds een jaar huishoudelijke taken gegeven. Zo moet hij stofzuigen, de tafel dekken en de vaatwasser in- en uitruimen. Dat is volgens mij heel normaal voor iemand van zestien jaar. Hij vindt van niet. Volgens hem hoeven zijn vrienden thuis helemaal niets te doen. Mijn man vindt dat hij eigenlijk nog veel meer zou moeten doen, maar ik heb gezegd dat hij ook nog een beetje kind moet kunnen zijn.

Irritaties tussen zoon en man

Tussen mijn zoon en man zijn de irritaties vooral de laatste twee jaar hoog opgelopen. Mijn man vindt mijn zoon maar een nietsnut en laat dat ook vaak blijken. Ik vind het nog wel meevallen en zeg dat dit een fase is. Mijn man is veel strenger en hij is van mening dat als hij niet wil luisteren, hij maar moet voelen. Hij pakt onze puberende zoon dan ook vaak veel te hard aan. Soms vechten ze zelfs met elkaar, omdat er weer eens een discussie uit de hand loopt.

Leren voor een proefwerk

Laatst had mijn man onze zoon de opdracht te geven om te gaan leren voor een proefwerk. Mijn man zou hem dan drie uur later overhoren. Drie uur later zat mijn man aan de eettafel klaar en vroeg wat dingen aan Stanley. Stanley wist van de tien vragen er maar twee goed te beantwoorden. Dat schoot in het verkeerde keelgat van mijn man. Hij werd woest. Daarop werd Stanley ook woest en voordat ik het door had waren ze aan het vechten. Ik moest er tussenspringen en hun uit elkaar halen.

Te laat thuis

De week daarop hadden we tegen Stanley gezegd dat hij om 00.00 uur thuis moest zijn, want de volgende dag zouden we vroeg in de auto stappen om naar een verjaardag aan de andere kant van het land te gaan. Stanley kwam pas om 4.00 uur aankakken. Ik vond het prima als hij zou uitbrakken in de auto, maar mijn man was woest. Hij vertelde dat hij een maand nergens heen mocht. Ook dat mondde weer uit tot een felle ruzie. Zo kan ik nog veel andere voorbeelden geven.

Man pakt puberende zoon te hard aan

Mijn man pakt onze puberende zoon te hard aan en ik vind dat erg jammer. Onze zoon is naast dwars, bijdehand en lui, ook heel lief. Het is een blijft een jongen van zestien. Mijn man lijkt dat niet te zien. Hij doet alleen maar boos tegen hem en dat doet pijn. Ik denk altijd maar zo, wij zijn vroeger ook jong geweest en weleens te laat thuisgekomen van een feestje. We hebben ook wel een keer niet geleerd voor een proefwerk. Is dat heel erg? Nee. Zijn we daar slechter door geworden? Zeker niet.

Discussie

Al meerdere keren heb ik bij mijn man aangekaart dat hij wat relaxter moet doen en niet zo hard moet zijn tegen onze zoon. En zeker niet moet gaan vechten met zijn kind, ons enige kind. Hij vindt dat ik niet moet zeuren en zegt dat hij helemaal niet zo hard is. Als hij niet ingrijpt dan wordt het een sukkel waar je niets aan hebt, is dan zijn reactie. Ik hoop snel dat de sfeer in huis wat beter wordt, want op dit moment is die allesbehalve fijn. Hopelijk ziet mijn man in dat het allemaal zo erg niet is.”

9 voordelen van scheiden. Ook voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.