Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 27 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Ervaart je puber te veel stress? Op deze manieren leert hij ermee omgaan

Tieners krijgen te maken met veel druk: op school moeten ze presteren, ze spelen regelmatig met vriendjes, ze moeten huiswerk maken, sporten, thuis misschien wat taakjes uitvoeren en dan ook nog actief zijn op social media. Genoeg om stress te ervaren.

Ervaart jouw puber (te) veel stress, met andere woorden: staat hij constant onder geestelijke druk? Dan is het aan jou om hem hierbij te ondersteunen en hem te leren hoe hij daarmee om kan gaan. Heb je het gevoel dat je puber eraan onderdoor gaat? Schakel dan de hulp in van de huisarts.

Stress

Zo kan je puber met stress omgaan:

Leer je kind een planning te maken

Vooruit denken, daar gaat het om als er veel op je planning staat. Leer je kind daarom plannen door samen met je zoon of dochter een agenda of planner erbij te pakken en te kijken wat er gedaan moet worden en wat kan wachten. Plan daarbij ook ontspanningsmomenten in, want die zijn minstens zo belangrijk als de ‘moetjes’.

‘Nee’

Nee zeggen tegen vrienden is best moeilijk voor pubers, want ze vinden alles leuk en willen niks missen. Toch is het belangrijk dat je kind leert nee te zeggen, omdat het belangrijk is dat hij zijn eigen grenzen bewaakt en er niet overheen gaat.

Rustmomenten

Plan samen rustmomenten in voor je kind waarbij hij ook echt even niks hoeft. Geen beeldschermen dus, geen taakjes of huiswerk of andere dingen die moeten, maar eigenlijk gewoon even helemaal niks. En daar komen vaak creatieve uitspattingen uit.

Zo kun je je puber ondersteunen bij het maken van huiswerk en een planning

Leren doseren

Je kind kan niet alleen maar bezig zijn met school of na schooltijd alleen maar werken. Doseren is key om niet gestresst te raken. Daarom is een goede planning zo belangrijk. Stimuleer daarbij ook (gedoseerd) sporten, afspreken met vrienden en leuke dingen doen, zodat je kind de tijd heeft om te herstellen van een stressvolle periode.

Weg met afleiding

Huiswerk maken met op de achtergrond de televisie aan of een telefoon binnen handbereik, dat werkt niet. Je kind wordt constant afgeleid en neemt zijn huiswerk totaal niet op en daarbij duurt het een stuk langer voordat het af is. Dus, afleiding weg en lekker aan het werk om daarna weer te kunnen ontspannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.