Laura Saija
Laura Saija Eten en Voeding 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Help, mijn puber wordt te zwaar! 5 tips

Een puber die te zwaar wordt, het gebeurt soms zonder dat je het door hebt. Van mollig, naar dik tot zelfs overgewicht. Je bent niet de enige met een dikke puber, want volgens het Nederlands Jeugdinstituut kampte vorige jaar bijna zestien procent van de 12- tot 16-jarigen met overgewicht.

Het kan zijn dat je puber zelf niet eens doorheeft dat hij te dik is of een ongezonde leefstijl heeft. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor ouders met een puber die te zwaar wordt.

Help, mijn puber wordt te zwaar!

Hoe kun je je puber helpen met afvallen?

Geef het goede voorbeeld

Een gezond voedingspatroon van je puber begint bij jezelf. Laat zien dat jij als volwassene structureel gezond eet en gezonde maaltijden bereidt. Maak beweging leuk, zo kun je er een familietraditie van maken om na het eten een rondje met elkaar te wandelen.

Forceer het niet

Blijf niet hameren op zijn gewicht en afvallen. Dit kan averechts werken, hij gaat je een zeikerd vinden en er zeker niets aan doen. Motivatie moet uit hem zelf komen. Ook pesten helpt niet bij het minderen van overgewicht. Ook kleine plagerige opmerkingen kunnen je puber erg kwetsen en motiveren niet om af te vallen.

Zet hem niet op dieet

Als je merkt dat je kind zwaarder wordt, zet hem dan niet meteen op een zwaar dieet. Natuurlijk zou je snoep en koek achterwege kunnen laten, maar je puber is in de groei en heeft normale maaltijden nodig.

Kijk naar het menu

In veel maaltijden en producten zitten suikers zonder dat je het door hebt. Eten jullie vaak kant-en-klare maaltijden? Dan kun je overwegen om het menu aan te passen. Frisdranken bevatten ook veel suiker. Water is de beste optie.

Stimuleer sport

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch zijn er veel tieners die liever op de bank hangen dan gaan sporten. Stel een leuke teamsport voor aan je puber. Zo kan hij samen met leeftijdsgenoten sporten en wordt het een leuke bezigheid met vrienden.

6 simpele manieren om je kind op te voeden tot een gezonde eter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.