Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mentale gezondheid 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Geheimen van een puberzoon: deze dingen vertellen ze je niet

Laten we voorop stellen dat ieder kind anders is. Toch zijn er een aantal dingen die het merendeel van de puberzonen niet tegen hun ouders vertellen. Van onschuldige bekentenissen tot aan serieuze struggles… deze dingen houden de meeste puberzonen voor zichzelf.

Ze zeggen weleens dat meisjes gemakkelijker zijn in de opvoeding dan jongens, omdat meiden meer praten en communiceren dan jongens. Of dat werkelijk zo is, is natuurlijk nogal subjectief en zal voor iedere ouder anders zijn. Toch zijn er een aantal dingen waar puberende jongens inderdaad niet zo snel over zullen praten.

1.  Hij houdt van je

Hij zal het waarschijnlijk niet zo vaak zeggen, en de lieve knuffels en kusjes zullen achterwege worden gelaten, maar dat betekent niet dat hij niet van je houdt. Zielsveel zelfs. Het is voor een puberzoon alleen niet meer stoer om dat heel vaak uit te spreken.

2. Hij heeft privacy nodig

Dus jawel, af en toe zal die slaapkamer op slot zijn. Wanneer de wereld je puberzoon even te veel wordt heeft hij een veilige plek nodig om zich even terug te trekken. Neem het dan niet te persoonlijk op, en gun hem even die tijd.

3. Hij heeft een vriendinnetje

Kleine jongetjes worden groot. En zo zal je puberzoon vroeg of laat verliefd worden. Waarschijnlijk zal hij hem of haar uiteindelijk wel aan je voorstellen, maar aan het begin van een prille verkering zal hij het nog even voor zichzelf houden.

4. Hij heeft een ‘natte droom’

Puberende jongens krijgen hun eerste zaadlozing gemiddeld tussen hun elfde en zestiende levensjaar. De meeste jongens krijgen deze zaadlozing in hun slaap. Dit zullen ze jou niet zo snel vertellen, maar waarschijnlijk vind je het beddengoed wel in de wasmand.

5. Hij heeft huidproducten nodig

Je zoon kan last hebben van wat acne of gevoelige huid. Je puberzoon zal niet zo snel naar je uitspreken dat hij wat crèmes of producten nodig heeft, maar stiekem kan hij het enorm waarderen als jij het voor ‘m haalt.

6. Hij heeft alcohol gedronken

Je puberzoon wil jou waarschijnlijk wel vertellen over z’n eerste biertje of vrienden die hem een sigaret aanboden. Hij heeft alleen geen zin in kritische vragen of oordelende blikken. Wanneer hij voelt dat je openstaat voor zijn verhalen en ervaringen, zal hij de wilde verhalen wél met je delen.

7. Knuffels zijn niet voor kleine kinderen

Puberzonen kunnen verkondigen dat ze te oud zijn voor die knuffelbeer, maar stiekem waarderen ze hem meer dan je denkt. Ook al staat het versleten ding in de hoek van de kamer, wedden dat ze hem ‘s nachts nog weleens pakken?

Vind je het jammer dat je pubers niet tegen je praten? Met deze tips kun je daar wellicht verandering in brengen. 

7 redenen waarom je jouw tiener wél naar Sex Education wil laten kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.